Ημικρανία: Γιατί συμβαίνουν συχνά κρίσεις κατά την έμμηνο ρύση;

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι κρίσεις ημικρανίας που βιώνουν οι γυναίκες  κατά την έμμηνο ρύση μπορεί να είναι αποτέλεσμα αύξησης του πεπτιδίου CGRP, το οποίο έχει συνδεθεί με τις ημικρανίες. Αυτή η αύξηση αντιστοιχούσε στη μελέτη σε μείωση των  οιστρογόνων  που εμφανίζεται κατά την έμμηνο ρύση.

Η μελέτη δεν βρήκε αύξηση της CGRP σε άτομα που έπαιρναν αντισυλληπτικά ή που είχαν περάσει την  εμμηνόπαυση, αν και μπορεί να εμφανίσουν ακόμα επεισόδια ημικρανίας.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι, καθώς τα ορμονικά επίπεδα κυμαίνονται κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, τα επίπεδα ενός πεπτιδίου που σχετίζεται με την ημικρανία επίσης αυξάνονται και πέφτουν.

Κατά τη διάρκεια της πτώσης των οιστρογόνων που εμφανίζεται κατά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως, υπάρχει μια αύξηση στα επίπεδα του  πεπτιδίου που σχετίζεται με το γονίδιο της καλσιτονίνης , ή CGRP.

Ενώ ο λόγος που η μείωση των οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση του CGRP παραμένει άγνωστος, η πιλοτική μελέτη μπορεί να προσφέρει μια σημαντική ένδειξη σχετικά με την αιτία της εμμηνορροϊκής ημικρανίας.

Μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί οι κρίσεις εμμηνορροϊκής ημικρανίας συμβαίνουν κατά την έμμηνο ρύση και γιατί μειώνονται σε συχνότητα μετά την εμμηνόπαυση.

Η μελέτη εμφανίζεται στο  Neurology .

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας: 

  • Οι γυναίκες με ημικρανία και κανονικούς εμμηνορροϊκούς κύκλους είχαν σημαντικά περισσότερο CGRP — 5,95 πικογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (pg/ml) — στο αίμα τους κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως από τις γυναίκες που δεν εμφάνισαν ημικρανίες — 4,61 pg/ml.
  • Κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, τη στιγμή που τα επίπεδα ορμονών είναι στο υψηλότερο επίπεδο, τα επίπεδα CGRP μειώθηκαν, ευθυγραμμίζοντας με τη διακοπή των κρίσεων ημικρανίας που συνήθως εμφανίζονται μετά την έμμηνο ρύση.
  • Οι συμμετέχουσες που έπαιρναν αντισυλληπτικά και οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση δεν εμφάνισαν την ίδια αύξηση στα επίπεδα CGRP, είτε εμφάνισαν ημικρανία είτε όχι. Αυτό υποδηλώνει ότι οι κρίσεις ημικρανίας που βιώνουν οι γυναίκες σε αυτές τις ομάδες πιθανότατα δεν προκαλούνται από το CGRP.

 Ημικρανία και αντισύλληψη

Αν και φαίνεται ότι η αντισύλληψη μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση κρίσεων ημικρανίας, οι γιατροί που συμμετείχνα στην έρευνα, αναφέρουν ότι για τις γυναίκες που λαμβάνουν από του στόματος αντισυλληπτικά, «περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με ημικρανία εμφανίζουν βελτίωση, το ένα τρίτο επιδείνωση και το ένα τρίτο χωρίς αλλαγή. 

Τα από του στόματος αντισυλληπτικά που λαμβάνονται σε κύκλο 21-7 — 3 εβδομάδες αντισύλληψης ακολουθούμενες από μία εβδομάδα χωρίς —   τις περισσότερες φορές προκαλούν επιδείνωση των ημικρανιών. Τα από του στόματος αντισυλληπτικά μακρού κύκλου φαίνεται να σχετίζονται με βελτιώσεις στην ημικρανία.

«Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι τόσο τα σκευάσματα που περιέχουν οιστρογόνα όσο και η ημικρανία με αύρα σχετίζονται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού  , οπότε ο κίνδυνος εξαρτάται σημαντικά από τη δόση των οιστρογόνων», προσθιέτουν.  «Συνεπώς, οι αντισυλληπτικές στρατηγικές χωρίς οιστρογόνα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κυρίως σε ασθενείς με ημικρανία με αύρα», συμβουλεύουν οι ειδικοί.  

ημικρανίαημικρανία στην έμμηνο ρύση