Ισραήλ-Covid-19: Ξεκίνησε η κλινική δοκιμή του εμβολίου BriLife σε ανθρώπους

  • Το Ισραήλ ξεκινά κλινικές δοκιμές του εμβολίου κατά της Covid-19 σε ανθρώπους.

Ο έλεγχος του εμβολίου BriLife που αναπτύχθηκε στο Ινστιτούτο Βιολογικής Έρευνας του Ισραήλ ξεκινά στα ιατρικά κέντρα Hadassah και Sheba σε υγιείς εθελοντές.

Το IIBR έχει ετοιμάσει 25.000 δόσεις BriLife και έχει προσλάβει τους πρώτους εθελοντές σε μια κλινική δοκιμή 80 ατόμων, 40 στο Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Hadassah στην Ιερουσαλήμ και 40 στο Ιατρικό Κέντρο Sheba στο Ramat Gan.

Κάθε εθελοντής, ηλικίας 18 έως 55 ετών, θα λάβει μια ένεση (εμβόλιο ή εικονικό φάρμακο). Μετά από μερικές ώρες επίβλεψης, θα μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι του και θα παρακολουθείται για τρεις εβδομάδες, για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες και για την ανάπτυξη αντισωμάτων κατά του ιού ως απόκριση στο εμβόλιο.

Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει εκτεταμένες δοκιμές ασφάλειας σε 960 υγιείς εθελοντές, οι οποίες θα ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο σε διάφορα ιατρικά κέντρα σε ολόκληρο το Ισραήλ. Σε αυτήν τη φάση, οι επιστήμονες στοχεύουν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του εμβολίου, να καθορίσουν την αποτελεσματική δοσολογία και την περαιτέρω αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Η τρίτη και τελευταία φάση είναι μια δοκιμή μεγάλης κλίμακας για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας του BriLife, με τη συμμετοχή έως και 30.000 εθελοντών. Με την επιφύλαξη της επιτυχίας των δύο πρώτων φάσεων, αυτή η φάση έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Εάν οι 3 φάσεις ολοκληρωθούν με επιτυχία και το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, τότε μπορεί να εγκριθεί για μαζική χρήση.

Στις 21 Ιουνίου, το ISRAEL21c ανέφερε ότι μία εφάπαξ δόση του ανασυνδυασμένου εμβολίου VSV-∆G-spike  του IIBR «οδηγεί σε γρήγορη και ισχυρή πρόκληση εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2» σε χρυσά χάμστερ της Συρίας σε μια επιτυχημένη προκλινική δοκιμή. Δοκιμάστηκε επίσης με επιτυχία σε ποντίκια, κουνέλια και χοίρους, ανοίγοντας το δρόμο για δοκιμές σε ανθρώπους.

Το ερευνητικό ινστιτούτο στη Ness Ziona, το οποίο ανήκει στο Υπουργείο Άμυνας, κατευθύνει όλες τις προσπάθειές του τους τελευταίους μήνες προς μια νέα έρευνα για κοροναϊούς.

Σε συνεργασία με διάφορους συνεργάτες, το IIBR αναπτύσσει επίσης μια θεραπεία Covid-19 που βασίζεται σε αντισώματα και μια νέα μέθοδο για την ανίχνευση του ιού μέσω ανάλυσης αναπνοής.

«Ο τελικός μας στόχος είναι 15 εκατομμύρια δόσεις για τους κατοίκους του Κράτους του Ισραήλ και για τους στενούς γείτονές μας. Είμαστε στην τελική ευθεία», δήλωσε ο καθηγητής Shmuel Shapira, διευθυντής του IIBR, το οποίο εποπτεύεται από το υπουργείο Άμυνας.

Οι δοκιμές του εμβολίου “BriLife” σε ζώα είχαν ξεκινήσει τον Μάρτιο. Την περασμένη εβδομάδα δόθηκε η έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές για να προχωρήσει στην επόμενη φάση.

Πηγή: ISRAEL21c

Κοροναϊόςεμβόλιο κοροναϊούισραήλ