Καισαρική μετά από καισαρική. Μάλλον η πιο ασφαλής επιλογή

Αφού την τελευταία δεκαετία μας έπεισαν ότι το vback, δηλαδή ο φυσικός τοκετός μετά από καισαρική, είναι το καλύτερο, τώρα λένε ότι η πιο ασφαλής επιλογή μετά από μια καισαρική, είναι άλλη μία.

Η γέννα από τον κόλπο με φυσικό τρόπο, μετά από καισαρική, φάνηκε πως έχει μικρές αλλά αυξημένες πιθανότητες επιπλοκών για τη μητέρα και για το μωρό, σε σύγκριση με τις επαναλαμβανόμενες καισαρικές.

Τα ευρήματα προέρχονται από περισσότερες από 74.000 γεννήσεις στη Σκωτία.

Οι ειδικοί λένε ότι οι έγκυοι θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα επιλογής του τρόπου, με τον οποίον θα φέρουν στον κόσμο το παιδί τους, όταν αυτό είναι δυνατόν.

Σε κάθε περίπτωση οι επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες δεν συστήνουν φυσικό τοκετό μετά από τρεις καισαρικές.

Όπως αναφέρει το περιοδικό PLoS Medicine:

  • 45.579 γυναίκες γέννησαν με προγραμματισμένη καισαρική και 28.464 αποπειράθηκαν να γεννήσουν κολπικά
  • Το 28,4% των εγκύων, που επιχείρησε να γεννήσει κολπικά, κατέληξε να κάνει επείγουσα καισαρική
  • Η απόπειρα κολπικής γέννας μετά από καισαρική συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για τη μητέρα να έχει σοβαρά προβλήματα και στη γέννα και μετά από αυτήν, σε σύγκριση με την επιλογή να προχωρήσει σε άλλη μία καισαρική τομή
  • Το 1,8% των γυναικών, οι οποίες προσπάθησαν να γεννήσουν κολπικά και το 0,8% εκείνων, οι οποίες είχαν προγραμματίσει να κάνουν καισαρική, παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές, όπως ρήξη της μήτρας, αιμορραγία ή λοίμωξη
  • Επιπλοκές για το μωρό εμφανίστηκαν στο 8% των κυήσεων, που η μητέρα ήθελε να γεννήσει φυσικά και στο 6,4% των προγραμματισμένων καισαρικών.
καισαρική