Καλύφθηκε το 70% των ΜΕΘ για κορονοϊό στην Ελλάδα

Συνεδριάζει σήμερα  η ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να αναμορφώσει τον επιδημιολογικό χάρτη στην Ελλάδα, μετά και την χθεσινή έκρηξη των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ.  Ειδικότερα χθες σημειώθηκε ρεκόρ νέων κρουσμάτων στα 3215, που αποτελούν ρεκόρ για το 2021 και τον 3ο υψηλότερο αριθμό διαγνώσεων από το ξέσπασμα της επιδημίας στη χώρα. Χθες επίσης διενεργήθηκαν 22.870 μοριακοί έλεγχοι και 37.168 rapid test. Έτσι σε σύνολο 60.038 ελέγχων το ποσοστό θετικότητας έφτασε το 5,35%.

Παράλληλα ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το ποσοστό του 70% των κατειλημμένων κλινών ΜΕΘ για covid στην Επικράτεια, με το αντίστοιχο ποσοστό να φτάνει στο 90% στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι χθες βράδυ νοσηλεύονταν περί τα 3800 άτομα στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, εκ των οποίων τα 510 σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Στη μάχη αντιμετώπισης των περιστατικών κορονοϊού που χρήζουν νοσηλείας έχουν ήδη επιστρατευτεί και ιδιωτικές κλινικές, όμως η δυναμικότητα αυτή δεν γνωρίζει κανείς πόσο θα επαρκέσει, με δεδομένο ότι τα κρούσματα αυξάνουν και φαίνεται ότι δύσκολα θα κατέλθουν των 2000 σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Χθες σημειώθηκε ένα ακόμη ρεκόρ νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής που έφτασαν στις 220 με το θετικό γεγονός όμως και των 177 εξιτηρίων λόγω ίασης. Γενικότερα χθες καταγράφηκε ρεκόρ νέων εισαγωγών οι οποίες έφτασαν τις 480 στη χώρα, αλλά παράλληλα είχαμε περίπου 400 εξιτήρια. Βέβαια εξιτήρια και εισαγωγές εμπεριέχουν περίπου 40 περιστατικά που διακομίστηκαν από ένα νοσοκομείο σε κάποιο άλλο, αλλά και πάλι το ισοζύγιο είναι αρκετά βελτιωμένο σε σχέση με άλλες μέρες.

Μία παράμετρος την οποία εξετάζει η Επιτροπή, και για την οποία ανησυχούν οι υγειονομικές αρχές, είναι ότι πλέον δεν ανησυχεί μόνο η Αττική αλλά το σύνολο της χώρας. Με βάση τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, η διασπορά του κορονοϊού είναι ιδιαίτερα έντονη. Ειδικότερα, από το σύνολο των 3215 νέων κρουσμάτων οι περιοχές που διαγνώστηκαν τα περισσότερα ήταν:

Αττική 1572
Θεσσαλονίκη 395
Αχαΐα 149
Επίσης 150 νέα κρούσματα είναι ακόμη υπό διερεύνηση.

Λύματα
Δυσοίωνα είναι επίσης και τα μηνύματα από την ανίχνευση του κορονοϊού στα λύματα, που αποδεικνύουν την επικράτησή του έναντι των μέτρων. Ειδικότερα χθες ανακοινώθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων ότι για την περίοδο από 1 έως 7 Μαρτίου, ο ιός σημειώνει αύξηση +49% στη Θεσσαλονίκη, +77% στο Βόλο, +128% στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Πάτρα +10%, στη Λάρισα +12% και στην Περιφέρεια Αττικής +15%.

Ακόμη κι αν υπάρχει το στατιστικό λάθος το οποίο επικαλείται η επιστημονική ομάδα του δικτύου, αυτό σημαίνει ότι ο ιός διατηρεί σταθερή τη δυναμική του. Και μάλιστα αυτή διαπιστώνεται πιο επιθετική σε περιφέρειες εκτός Αττικής.

 

κρούσματακορονοϊόςνοσοκομείαΕΣΥΜΕΘ