Καρδιακή ανακοπή: τα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να είναι διαφορετικά σε άνδρες και γυναίκες

Οι καρδιακές παθήσεις είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Μελέτες έχουν δείξει ότι η καρδιακή ανακοπή, η οποία προκαλεί ξαφνική απροσδόκητη διακοπή της καρδιακής λειτουργίας, μπορεί να προληφθεί με τον εντοπισμό των πρώιμων σημείων της.

Κατά τη διάρκεια της καρδιακής ανακοπής , η καρδιά σταματά να αντλεί αίμα και η ξαφνική διακοπή στερεί από τα κύτταρα οξυγόνο. Λιποθυμία, ζάλη, πόνος στο στήθος, αίσθημα παλμών, δύσπνοια και αδυναμία είναι μερικά από τα κοινά σημάδια της.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet Digital Health, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να είναι διαφορετικά σε άνδρες και γυναίκες. Δεδομένου ότι η καρδιακή ανακοπή στοιχίζει τη ζωή στο 90% των ανθρώπων που τη βιώνουν εκτός νοσοκομείου, η πρόβλεψη της κατάστασης και η έγκαιρη αναγνώριση αυτών των προειδοποιητικών σημείων είναι απαραίτητη.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από δύο γνωστές μελέτες που βασίζονται στην κοινότητα, τη μελέτη Πρόβλεψης Αιφνίδιου Θανάτου σε Πολυεθνικές Κοινότητες (PRESTO) στην κομητεία Ventura της Καλιφόρνια και τη Μελέτη Ξαφνικού Απροσδόκητου Θανάτου (SUDS), που βασίζεται στο Πόρτλαντ, Όρεγκον.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 50% των ατόμων που βιώνουν μια ξαφνική καρδιακή ανακοπή έχουν ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα 24 ώρες πριν από την εμφάνιση.

Η δύσπνοια φέρεται να είναι το πιο εμφανές σύμπτωμα στις γυναίκες, ενώ για τους άνδρες είναι ο πόνος στο στήθος. Μια μικρή υποομάδα ανθρώπων ισχυρίστηκε επίσης ότι είχε αίσθημα παλμών, συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και επιληπτικές κρίσεις.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη τους θα ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω μελέτες σχετικά με τα συμπτώματα για την ενίσχυση της πρόβλεψης της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής.

«Τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα νέο παράδειγμα για την πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου», είπε ο Chugh. “Στη συνέχεια, θα συμπληρώσουμε αυτά τα βασικά προειδοποιητικά συμπτώματα για το φύλο με πρόσθετα χαρακτηριστικά – όπως κλινικά προφίλ και βιομετρικά μέτρα – για βελτιωμένη πρόβλεψη αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής.”

καρδιακή ανακοπήfront-stories