Καρδιακή ανεπάρκεια και υπέρταση, εχθροί της υγείας

Διανύουμε την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αφύπνισης για την καρδιακή ανεπάρκεια. Η νόσος αποτελεί τη συχνότερη αιτία νοσηλειών στις καρδιολογικές κλινικές και μαζί με την υπέρταση θεωρούνται σημαντικές απειλές για την υγεία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, τα μέλη της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) επεσήμαναν ότι η καρδιακή ανεπάρκεια χαρακτηρίζεται από την αδυναμία της καρδιάς να ικανοποιήσει αποτελεσματικά τις ανάγκες του οργανισμού σε αίμα και σε οξυγόνο, με αποτέλεσμα την κατακράτηση υγρών στους πνεύμονες και σε άλλους ιστούς του σώματος.

Δυστυχώς πολλοί ασθενείς δεν γνωρίζουν πολλά για την πάθησή τους, την τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής και την υγιεινοδιαιτητική συμπεριφορά, που θα έπρεπε να ακολουθούν.

Τα πιο συχνά συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας είναι:
1. Το λαχάνιασμα ή η δύσπνοια (δεν φτάνει ο αέρας) στην μικρή σχετικά προσπάθεια (π.χ. περπάτημα, καθημερινές δουλειές) ή ακόμη και στην ηρεμία (κύρια όταν ξαπλώνει).
2. Η εύκολη κούραση, αδυναμία, δυσκολία συχνά και στις απλές καθημερινές δραστηριότητες.
3. Τα οιδήματα (πρήξιμο) στα πόδια αλλά και στην κοιλιά.

Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί ουσιαστικά την τελική κατάληξη όλων των καρδιακών παθήσεων. Η πιο συχνή αιτία είναι η στεφανιαία νόσος – υπολογίζεται ότι σε 7 από τους 10 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, αυτή οφείλεται σε ένα ή περισσότερα εμφράγματα του μυοκαρδίου.

Άλλες αιτίες είναι δομικές παθήσεις της καρδιάς όπως οι βαλβιδοπάθειες και οι μυοκαρδιοπάθειες, αλλά και οι λοιμώξεις του μυοκαρδίου, καθώς και η χρόνια αρρύθμιστη αρτηριακή υπέρταση.

Από υπέρταση πάσχει το ένα τρίτο των ατόμων κάτω των 60 ετών. Επιδημιολογικές καταγραφές υπολογίζουν τον αριθμό των πασχόντων σε δύο εκατομμύρια, με μόνο τους μισούς από αυτούς να ξέρουν ότι είναι υπερτασικοί και να λαμβάνουν σωστή φαρμακευτική αγωγή.

  • Για υγιείς ενήλικες, οι τιμές της αρτηριακής πίεσης πρέπει να είναι μικρότερες από 140/90 mm Hg.
  • Για ανθρώπους με διαβήτη, πρέπει να είναι μικρότερες από 130/80 mm Hg.
  • Στην κατ’ οίκον μέτρηση, οι τιμές πρέπει να είναι μικρότερες από 135/85 mm Hg.

Οι ομιλητές παρουσίασαν τους στόχους και το περιεχόμενο των κοινωνικών δράσεων της ΕΚΕ σε έξι μεγάλες πόλεις της χώρας (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο Κρήτης).

 

καρδιακή ανεπάρκειαυπέρταση