Καρδιακό επεισόδιο; Τα “έξυπνα” ηχεία καλούν σε βοήθεια

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Washington ανέπτυξαν “έξυπνα” ηχεία, που καλούν σε βοήθεια την οικογένεια ή τα Επείγοντα, όταν κάποιος παθαίνει καρδιακό επεισόδιο.

Πρόκειται για το πρώτο ασύρματο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που αυξάνει τα επίπεδα συναγερμού και ενημερώνει μέσα από τα “έξυπνα” ηχεία, ότι κάποιος έπαθε καρδιακό επεισόδιο.

Το επίτευγμα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, αν αναλογιστούμε ότι πάρα πολύς κόσμος παθαίνει κάποιο επεισόδιο ενώ είναι μόνος στο σπίτι ή αργά τη νύχτα, οπότε τα άλλα μέλη της οικογένειας κοιμούνται και κανείς δεν μπορεί να βοηθήσει.

Τώρα οι ερευνητές έδειξαν ότι τα “έξυπνα” ηχεία θα μπορούσαν να “πιάσουν” την αγωνιώδη προσπάθεια του ασθενούς να ανασάνει, κατά τη διάρκεια της καρδιακής ανακοπής – έτσι αναπνέει ο ένας στους δύο, που παθαίνουν ανακοπή.

“Είναι ένα είδος θορύβου και η μοναδικότητά του το καθιστά καλό βιοδείκτη ήχου, για να προσδιοριστεί αν κάποιος παθαίνει καρδιακή ανακοπή”, δήλωσε ο συγγραφέας Jacob Sunshine, αναπληρωτής καθηγητής αναισθησιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Washington.

“Αυτό το είδος αναπνοής παρατηρείται, όταν ένας ασθενής έχει πολύ χαμηλά επίπεδα οξυγόνου”.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν ήχους αγωνιώδους αναπνοής από πραγματικές κλήσεις στα Επείγοντα στο Σιάτλ. Ο αλγόριθμος ήταν σε θέση να ανιχνεύσει τα καρδιακά επεισόδια σε ποσοστό 97%, από απόσταση έξι μέτρων.

Η ομάδα υποστηρίζει ότι ο αλγόριθμος θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν μια εφαρμογή, που τρέχει παθητικά σε ένα “έξυπνο” ηχείο ή σε ένα “έξυπνο” τηλέφωνο, ενώ οι άνθρωποι κοιμούνται.

Ο Dr Shyam Gollakota, αναπληρωτής καθηγητής στη σχολή επιστήμης και τεχνολογίας των υπολογιστών του Paul G. Allen, δήλωσε:

“Οραματιζόμαστε ένα σύστημα χωρίς επαφές, που θα λειτουργεί με συνεχή και παθητική παρακολούθηση της κρεβατοκάμαρας, ώστε να εντοπίζει μια αγωνιώδη αναπνευστική εκδήλωση και θα ειδοποιεί οποιονδήποτε είναι κοντά, για να δώσει τις πρώτες βοήθειες. Στη συνέχεια, αν δεν υπάρχει καμία απάντηση, η συσκευή θα μπορεί να καλέσει αυτόματα τα Επείγοντα”.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Digital Medicine.

 

 

 

 

καρδιακή ανακοπήκαρδιακό επεισόδιο