Καρδιακός παλμός ανάπαυσης: τι είναι και γιατί πρέπει να τον σταθεροποιήσεις

Είτε φοράς ένα smartwatch για να παρακολουθείς πώς μεταβάλλεται ο παλμός της καρδιάς σου, είτε όχι, οπωσδήποτε θα ξέρεις ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Όταν κάθεσαι στο γραφείο σου για παράδειγμα, ο καρδιακός σου παλμός είναι διαφορετικός από τον παλμό σου όταν σηκώνεσαι για να κάνεις μερικά βήματα και σημαντικά διαφορετικός όταν ασκείσαι. Ομοίως διαφορετικός είναι και ο καρδιακός παλμός σου όταν ξεκουράζεσαι ή όταν κοιμάσαι. Σε αυτή τη φάση ο καρδιακός παλμός ονομάζεται καρδιακός παλμός ανάπαυσης και οι φυσιολογικές του τιμές κυμαίνονται κάπου ανάμεσα στους 60 με 100 παλμούς το λεπτό. 
 
-Πώς αλλάζει ο καρδιακός παλμός στη διάρκεια του ύπνου;
 
Κατά τη διάρκεια του ύπνου όλες οι λειτουργίες του οργανισμού καθώς και το νευρικό σύστημα μπαίνουν σε αργούς ρυθμούς. Τα πρώτα 5 λεπτά μετά τον ύπνο όπου ο οργανισμός είναι σε ελαφρύ ακόμα ύπνο, περνάει σε καρδιακό παλμό ανάπαυσης. Η θερμοκρασία του σώματος μειώνεται και το μυϊκό σύστημα χαλαρώνει. Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν τον μισό και πλέον από τον ύπνο τους στη φάση αυτή όπου ο ύπνος είναι ελαφρύς. Όσο περνά η ώρα ο οργανισμός περνά στη φάση όπου ο ύπνος χαρακτηρίζεται βαθύς. Η πίεση πέφτει και τότε οι παλμοί της καρδιάς μειώνονται 20 με 30% κάτω από τους παλμούς που ήταν στην ελαφριά φάση του ύπνου. Κατά τη διάρκεια του ύπνου ωστόσο, ο οργανισμός μπορεί να μπει στην REM φάση εξαιτίας ονείρων. Εκεί ανάλογα με το είδος του ονείρου ο καρδιακός παλμός μπορεί να μεταβληθεί. Αν για παράδειγμα βλέπεις έναν εφιάλτη όπου τρέχεις αυτονόητα ο καρδιακός σου παλμός θα εκτοξευτεί. 
 
-Τι μπορείς να κάνεις για να αλλάξεις τον καρδιακό σου παλμό ανάπαυσης… 
 
Η γυμναστική ενδυνάμωσης του καρδιακού μυϊκού συστήματος μπορεί να εξασφαλίσει χαμηλότερο καρδιακό παλμό ανάπαυσης. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο πιο δυνατή είναι η καρδιά τόσο μεγαλύτερη ποσότητα αίματος αντλεί με κάθε καρδιακό παλμό. Κάπως έτσι, το οξυγόνο που μεταφέρεται στο αίμα είναι περισσότερο σε αντίθεση με τον αυξημένο καρδιακό παλμό ενός ατόμου που δεν είναι σε καλή φυσική κατάσταση. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι η γήρανση σταθεροποιεί προς τα πάνω τον καρδιακό παλμό ανάπαυσης, με αποτέλεσμα αρκετά άτομα να χρειάζεται να λάβουν ειδική φαρμακευτική αγωγή. Σε κάθε περίπτωση ένας καρδιακός παλμός ανάπαυσης που συστηματικά είναι χαμηλότερος από 50 το λεπτό ή μεγαλύτερος από 100 το λεπτό πιθανότατα να μαρτυρά κάποιο πρόβλημα στην καρδιά και οπωσδήποτε χρειάζεται διερεύνηση.
ύπνοςκαρδιακός παλμός ανάπαυσης