Καρκίνος: ασυνήθιστες αιτίες εμφάνισης όπως καθιστική ζωή και βαφές μαλλιών

Ο καρκίνος είναι στην πρώτη πεντάδα με τις αιτίες θανάτου. Οι για τους οποίους κάποιος μπορεί να νοσήσει από καρκίνο ποικίλουν. Για κάποιους υπάρχει γενετική προδιάθεση και κληρονομικότητα ενώ για άλλους οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, η διατροφή ή ακόμη και οι συνθήκες στον χώρο εργασίας μπορεί να είναι αιτίες αυτής της τόσο σοβαρής νόσου.  Οι επιστήμονες ωστόσο, δείχνουν και άλλες αιτίες εμφάνισης καρκίνου για τις οποίες δεν μιλάμε σημαντικά.

-Κάποια χάπια αδυνατίσματος

Πριν από περίπου έναν χρόνο εκδόθηκε προειδοποίηση στις ΗΠΑ σχετικά με το χάπι αδυνατίσματος Belviq καθώς μετά από μελέτες διαπιστώθηκε ότι η λήψη του συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου. Το εν λόγω φάρμακο είχε πάρει έγκριση το 2012 και όπως αναφέρεται στόχος του ήταν η μείωση της όρεξης με στόχευση μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που «ενοχοποιείται» για την αυξημένη όρεξη μας. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει σαφές αν το φάρμακο προκαλεί άμεσα καρκίνο, η προειδοποίηση υπήρξε σαφής.

-Ο μεγάλος αριθμός ερωτικών συντρόφων

Όσο περισσότεροι είναι οι ερωτικοί σύντροφοι τόσο μεγαλύτερος και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αναφέρουν οι ειδικοί. Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων γνωστός και ως HPV ενοχοποιείται για την εμφάνιση συγκεκριμένων καρκίνων όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, των ωοθηκών, ο καρκίνος του στόματος και του λάρυγγα. Όπως αναφέρουν οι έρευνες, ο ιός μεταδίδεται ύπουλα καθώς αρκετά μεγάλος αριθμός των φορέων παραμένουν ασυμπτωματικοί κατά τη μετάδοση του.

-Οι βαφές μαλλιών

Σύμφωνα με μελέτες κάποιες βαφές μαλλιών και προϊόντα για το ίσιωμά τους είναι πιθανό να αυξήσουν λίγο τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού καθώς επιδρούν στις γυναικείες ορμόνες.

-Η ασπιρίνη σε άτομα άνω των 70 ετών

Η ασπιρίνη θεωρείται προστάτης της καρδιάς ενώ σύμφωνα με έρευνες που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, προστατεύει τον οργανισμό από πολλούς τύπους καρκίνου. Σύμφωνα όμως με μια άλλη μεγάλη έρευνα από το National Cancer Institute, η ασπιρίνη είναι πιθανό να αυξήσει τις πιθανότητες θανάτου από προχωρημένο καρκίνο στα άτομα που είναι μεγαλύτερα των 70 ετών. Παράλληλα, ερευνάται ο τρόπος με τον οποίο επιδρά η ασπιρίνη στο ανοσοποιητικό σύστημα των ατόμων σε προχωρημένη ηλικία.

-Η καθιστική ζωή

Η καθιστική ζωή ή πιο σωστά η ζωή χωρίς άσκηση είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες σοβαρή αιτία εμφάνισης του καρκίνου. Από την καθιστική ζωή εξασθενεί ο οργανισμός, το ανοσοποιητικό σύστημα υπολειτουργεί ενώ η παχυσαρκία που συνδέεται άμεσα με πολλούς τύπους καρκίνου είναι προ των πυλών.

καρκίνος