Καρκίνος παγκρέατος: Η παχυσαρκία πριν από τα 50 σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου

Ο καρκίνος του παγκρέατος δεν είναι από τους πολύ συχνούς, αντιπροσωπεύοντας μόλις πάνω από το 3% όλων των νέων περιπτώσεων καρκίνου. Ωστόσο είναι ένας εξαιρετικά θανατηφόρος τύπος καρκίνου, με την πενταετή επιβίωση να φθάνει μόλις το 8,5%.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα και του παχέος εντέρου και αναμένεται να προκαλέσει περίπου 46.000 θανάτους το 2019.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 963.317 Αμερικανούς ενήλικες, χωρίς ιστορικό καρκίνου, που συμμετείχαν στην Αμερικανική Μελέτη Πρόληψης Καρκίνου, μια μελέτη σε εθνικό επίπεδο για τη θνησιμότητα από καρκίνο, η οποία ξεκίνησε το 1982 και ακολούθησε τους συμμετέχοντες μέχρι το 2014.

Όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν το βάρος και το ύψος τους μόλις μία φορά, στην αρχή της μελέτης, όταν μερικοί ήταν μόλις 30 ετών, ενώ άλλοι ήταν 70 ή 80 ετών. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτές τις πληροφορίες για να υπολογίσουν τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, 8.354 συμμετέχοντες πέθαναν από καρκίνο του παγκρέατος. Όπως αναμενόταν, ο υψηλότερος ΔΜΣ συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο, αλλά αυτή η αύξηση του κινδύνου ήταν μεγαλύτερη για τον ΔΜΣ που αξιολογήθηκε σε νεότερες ηλικίες.

Μια αύξηση πέντε μονάδων στον ΔΜΣ συνδέθηκε με 25% αυξημένο κίνδυνο σε αυτούς που ήταν μεταξύ 30 και 49 ετών. Όσοι ήταν 50 έως 50 χρόνων διέτρεχαν 19% μεγαλύτερο κίνδυνο. Σε όσους ήταν 60 έως 69 ετών το ποσοστό κινδύνου μειώθηκε, αγγίζοντας το 14%, ενώ στα άτομα 70 έως 89 χρόνων ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 13%.

“Τα ποσοστά καρκίνου του παγκρέατος αυξάνονται σταθερά από τις αρχές της δεκαετίας του 2000”, δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Dr Eric J. Jacobs, ανώτερος επιστημονικός διευθυντής της Επιδημιολογικής Έρευνας στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία στην Ατλάντα.

“Έχουμε μπερδευτεί από την αύξηση αυτή, επειδή το κάπνισμα – ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του παγκρέατος – μειώνεται”.

Οι ερευνητές είπαν πως τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι το υπερβολικό σωματικό βάρος θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του παγκρέατος περισσότερο από ό, τι θεωρείτο ως σήμερα.

Σημαντική παράμετρο αποτελεί το γεγονός ότι οι νεότερες γενιές φθάνουν στην πρώιμη μέση ηλικία με περισσότερα κιλά από τις προηγούμενες γενιές. Ως εκ τούτου αναμένει ότι η παχυσαρκία θα εξηγήσει τα μεγαλύτερα ποσοστά κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου στο πάγκρεας στο μέλλον, καθώς οι νεότερες και βαρύτερες γενιές φθάνουν στις μεγαλύτερες ηλικίες, όταν αναπτύσσεται συνήθως η ασθένεια.

“Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν ότι για να σταματήσουμε και, τελικά, να αντιστρέψουμε τις πρόσφατες αυξήσεις στα επίπεδα του καρκίνου του παγκρέατος, θα χρειαστεί να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε την υπερβολική αύξηση βάρους σε παιδιά και σε νεαρούς ενήλικες, ένα επίτευγμα που θα βοηθούσε στην πρόληψη πολλών άλλων ασθενειών», δήλωσε ο Dr Jacobs .