Καρκίνος πνεύμονα: Οι σκύλοι τον “μύρισαν” με ακρίβεια 97%

Πολλά έχουν γραφτεί για την ικανότητα των σκύλων να “μυρίζουν” τον καρκίνο. Τρία beagle εντόπισαν με επιτυχία τον καρκίνο του πνεύμονα με τη μυρωδιά.

Είναι ένα πρώτο βήμα στην ταυτοποίηση συγκεκριμένων βιοδεικτών για τη νόσο, λένε οι ερευνητές, που πιστεύουν ότι οι ικανότητες των σκύλων μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη αποτελεσματικών, ασφαλών και ανέξοδων μέσων μαζικής ανίχνευσης του καρκίνου.

Μετά από οκτώ εβδομάδες εκπαίδευσης τα σκυλιά, που επιλέχθηκαν για τα ανώτερα γονίδια των οσφρητικών υποδοχέων τους, ήταν σε θέση να διακρίνουν τα δείγματα ορού αίματος, που ελήφθησαν από ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, με ακρίβεια 97%.

Η διπλή τυφλή μελέτη δημοσιεύεται στο τεύχος Ιουλίου του Journal of the American Osteopathic Association.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής στο Κολλέγιο Οστεοπαθητικής Ιατρικής Lake Erie, Thomas Quinn, δήλωσε: “Χρησιμοποιούμε τα σκυλιά για να ταξινομήσουμε τα “στρώματα” της μυρωδιάς, έως ότου εντοπίσουμε τους ενδεικτικούς βιοδείκτες. Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμη, αλλά σημειώνουμε καλή πρόοδο”.

Το επόμενο βήμα θα είναι η περαιτέρω κλασματοποίηση των δειγμάτων, με βάση τις χημικές και τις φυσικές τους ιδιότητες και η εκ νέου παρουσίασή τους στα σκυλιά, έως ότου προσδιοριστούν οι συγκεκριμένοι βιοδείκτες για κάθε καρκίνο.

Ο στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα διαγνωστικό τεστ, παρόμοιο με εκείνα της εγκυμοσύνης, όσον αφορά στο κόστος, στην απλότητα και στη διαθεσιμότητα.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, τόσο για γυναίκες, όσο και για τους άνδρες. Μόνο στις ΗΠΑ κάθε χρόνο πάνω από 200.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται.

Το πενταετές ποσοστό επιβίωσης για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC) σταδίου ΙΑ είναι 92%.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι εξετάσεις για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι δαπανηρές και όχι πάντα αξιόπιστες.

σκυλιάκαρκίνος του πνεύμονα