Καρκίνος πνεύμονα: Τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στη διασπορά του

Τα αντιοξειδωτικά, που θεωρείται ότι προστατεύουν από τον καρκίνο, φαίνεται ότι μπορεί να προκαλέσουν την εξάπλωση της νόσου. Αυτό έδειξαν δύο νέες, ανεξάρτητες μελέτες, που δημοσίευσε το περιοδικό Cell.

Και εδώ, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, η υπερβολή και η κατάχρηση έχουν δυσμενείς επιπτώσεις.

Είτε λαμβάνονται ως συμπλήρωμα διατροφής είτε παράγονται από τον οργανισμό, τα αντιοξειδωτικά φαίνεται πως βοηθούν τα κύτταρα του καρκίνου του πνεύμονα να εισβάλλουν στους ιστούς, πέρα ​​από την κοιλότητα του θώρακα.

Πειράματα σε ποντίκια και σε ανθρώπινο ιστό αποκάλυψαν ότι τα αντιοξειδωτικά και προστατεύουν τα κύτταρα από τους όγκους και προκαλούν τη συσσώρευση της λεγόμενης πρωτεΐνης Bach1, η οποία τροφοδοτεί τη διασπορά των καρκινικών κυττάρων σε νέα όργανα.

Ο Martin Bergö, μοριακός βιολόγος στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη, ο οποίος ηγήθηκε της μιας εκ των δύο μελετών, δήλωσε: “Τα αποτελέσματα παρέχουν ένα νέο μηχανισμό για τον τρόπο, με τον οποίο τα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα μπορούν να εξαπλωθούν και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέες δυνατότητες θεραπείας”.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως – 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο πεθαίνουν εξαιτίας του. Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους σχετίζονται με μεταστάσεις.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αντικατοπτρίζουν τη φύση των καρκινικών κυττάρων, τα οποία εμφανίζονται σε ένα μέρος, αλλά συχνά εξαπλώνονται (μεταστατικά) και ριζώνουν αλλού.

Περίπου το 40% των καρκίνων του πνεύμονα είναι αδενοκαρκινώματα, τα οποία σχηματίζονται από κύτταρα που παράγουν βλεννογόνο και τα οποία έχουν, ήδη, εξαπλωθεί, πέρα ​​από τον πνευμονικό ιστό, από τη στιγμή που διαγιγνώσκονται, στο 22% των περιπτώσεων.

 

 

 

καρκίνος του πνεύμονααντιοξειδωτικά