Καρκίνος θυρεοειδούς: Προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέχετε, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στη φωνή σας

Τα ποσοστά καρκίνου του θυρεοειδούς αυξάνονται, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι πρέπει να γνωρίζουμε τα πιο κοινά συμπτώματα. Το πρώτο προειδοποιητικό σημάδι είναι συχνά ένας πόνος και οίδημα στο λαιμό σας.

Τα ποσοστά καρκίνου του θυρεοειδούς αυξάνονται, με πολλούς ειδικούς να πιστεύουν ότι απλώς έχουμε βελτιωθεί στη διάγνωσή του χάρη στη νέα τεχνολογία.

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού σας. Είναι υπεύθυνος για την απελευθέρωση ορμονών που ρυθμίζουν τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, το βάρος και τη θερμοκρασία του σώματός σας.

Tα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Αλλαγές στη φωνή σας, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης βραχνάδας
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Ένα εξόγκωμα στο λαιμό, που μερικές φορές αναπτύσσεται γρήγορα
  • Πρησμένοι λεμφαδένες στο λαιμό σας
  • Πόνος στο μπροστινό μέρος του λαιμού, μερικές φορές μέχρι τα αυτιά
  • Βραχνάδα ή άλλες αλλαγές φωνής που δεν υποχωρούν
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Πρόβλημα αναπνοής
  • Συνεχής βήχας που δεν οφείλεται σε κρυολόγημα

Ευτυχώς, ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμος, ακόμα κι αν βρίσκεστε στο πιο προχωρημένο στάδιο – αλλά όπως συμβαίνει με οτιδήποτε άλλο, όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση τόσο το καλύτερο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Cancer Research UK για το 2016-2018, ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ο 20ος πιο συχνός καρκίνος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντιπροσωπεύοντας το 1% όλων των νέων περιπτώσεων καρκίνου. Τα ποσοστά επίπτωσης για την ίδια χρονική περίοδο είναι υψηλότερα σε άτομα ηλικίας 65 έως 69 ετών και πιο διαδεδομένα στις γυναίκες.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς επηρεάζει περισσότερες γυναίκες – που τείνουν να τον εμφανίζουν στα 40 και τα 50 τους – από τους άνδρες, που συχνά τον προσβάλλουν αργότερα στα 60 ή τα 70 τους. Μπορεί επίσης να επηρεάσει νεότερους ανθρώπους.

Φέτος, υπολογίζεται ότι 43.800 ενήλικες (11.860 άνδρες και 31.940 γυναίκες) στις Ηνωμένες Πολιτείες θα διαγνωστούν με καρκίνο του θυρεοειδούς. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ο έβδομος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Σε όλο τον κόσμο, εκτιμάται ότι 586.202 άτομα διαγνώστηκαν με καρκίνο του θυρεοειδούς το 2020.

Μέχρι πρόσφατα, ο καρκίνος του θυρεοειδούς ήταν η ταχύτερα αυξανόμενη διάγνωση καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μέρος του λόγου για την αύξηση ήταν ότι νέα, εξαιρετικά ευαίσθητα διαγνωστικά τεστ οδήγησαν σε αυξημένη ανίχνευση μικρότερων καρκίνων. Αλλά από το 2014 έως το 2018, το ποσοστό επίπτωσης μειώθηκε κατά 2,5% ετησίως καθώς χρησιμοποιήθηκαν πιο συντηρητικά κριτήρια για τη διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς συχνά διαγιγνώσκεται σε μικρότερη ηλικία, σε σύγκριση με άλλους καρκίνους ενηλίκων.