Καρκίνος του μαστού στους άνδρες: Ποια είναι τα συμπτώματα

Είναι σπάνιο, αλλά και οι άνδρες μπορούν να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού. Οι άνδρες έχουν μικρή ποσότητα ιστού του μαστού και είναι δυνατόν να σχηματιστούν καρκινικά κύτταρα σε αυτόν.

Παρόλο που οι περισσότεροι άνδρες έχουν χαμηλές πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να παρατηρηθούν και να αναφερθούν στο γιατρό, τυχόν ανησυχητικά σημάδια και εκείνος μπορεί να κάνει εξετάσεις για να διαπιστώσει αν πρόκειται για καρκίνο του μαστού ή για κάτι άλλο.

Ποια είναι τα πιθανά συμπτώματα;

Τα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν:

Εξόγκωμα. Οι άνδρες με καρκίνο του μαστού έχουν συνήθως ένα ή περισσότερα εξογκώματα στον μαστό. Μπορεί να εμφανιστούν στο στήθος ή κάτω από τη μασχάλη. Τείνουν να είναι ανώδυνα.

Αλλαγές στο στήθος. Μπορεί να παρατηρηθεί μια διαφορά στο μέγεθος ή το σχήμα της περιοχής του μαστού.

Αλλαγές στο δέρμα. Τμήματα του στήθους μπορεί να φαίνονται:

Με λακκάκια, που μερικές φορές μοιάζουν με την υφή φλοιού πορτοκαλιού.

Σπασμένα, δηλαδή «διπλωμένα» ή με ρυτιδιασμένη όψη

Με φολιδώσεις, ερυθρότητα ή πρήξιμο

Προβλήματα με τις θηλές. Η θηλή μπορεί να στραφεί προς τα μέσα ή να διαρρέει υγρό που είναι διαυγές ή αιματηρό. Το δέρμα γύρω από αυτή (θηλαία άλω) μπορεί επίσης να έχει ερυθρότητα, πρήξιμο ή απολέπιση.

Σε γενικές γραμμές, ο καρκίνος του μαστού προκαλεί παρόμοια συμπτώματα σε άνδρες και γυναίκες.

Πότε πρέπει να καλέσετε τον γιατρό;

Σηκώστε αμέσως το τηλέφωνο αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω σημάδια. Εάν ο καρκίνος του μαστού προκαλεί τα συμπτώματά σας, οι εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν το γιατρό σας να τον εντοπίσει νωρίς, βελτιώνοντας τις πιθανότητες για επιτυχή θεραπεία. Οι άνδρες με τη νόσο τείνουν να διαγιγνώσκονται όταν ο καρκίνος τους βρίσκεται σε μεταγενέστερο στάδιο, γεγονός που μπορεί να καταστήσει δυσκολότερη τη θεραπεία.

Έτσι, αν παρατηρήσετε ένα εξόγκωμα στο στήθος σας ή άλλα συμπτώματα που σας ανησυχούν, μην περιμένετε να φύγουν από μόνα τους. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε στενούς συγγενείς με ιστορικό καρκίνου του μαστού. Ο καρκίνος αυτός είναι οικογενειακός, οπότε αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει τις πιθανότητές σας.

Παρόλα αυτά, η παρουσία ενός ή περισσότερων εκ των παραπάνω συμπτωμάτων δεν συσχετίζεται απαραίτητα με καρκίνου του μαστού. Συνολικά, λιγότερο από το 1% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού συμβαίνουν σε άνδρες. Για τα συμπτώματά αυτά μπορεί να ευθύνονται άλλες καταστάσεις, όπως η γυναικομαστία, και μόνο ο γιατρός σας μπορεί να το διαπιστώσει με βεβαιότητα.

Καρκίνος Μαστούfront-storiesκαρκίνος μαστού σε άνδρεςκαρκίνος μαστού στους άνδρες