Καρκίνος του προστάτη: Ποιο διαγνωστικό τεστ μπορεί να αντικαταστήσει την βιοψία

Ερευνητές στο Rogel Cancer Center του Πανεπιστημίου του Μichigan ανακάλυψαν μία εξέταση ούρων, που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το 1/3 των διαγνωστικών βιοψιών για τον καρκίνο του προστάτη, με μικρή απόκλιση στον εντοπισμό μικρού αριθμού καρκίνων.

Τα ευρήματα της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1500 ασθενείς, δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο στο “Journal of Urology”. Το τεστ, που καλείται «MyProstateScore test» που διατίθεται από την LynxDX, μία startup εταιρεία τεχνολογίας, καταμετρά τα επίπεδα των καρκινικών γονιδίων στα ούρα των ασθενών. Η εξέταση στηρίζεται σε μία έρευνα της εταιρείας, σύμφωνα με την οποία στους μισούς ασθενείς με όγκους του προστάτη, εντοπίστηκαν γενετικές ανωμαλίες στα γονίδια TMPRSS2 και ERG. Τα γονίδια αυτά σε αυτή την περίπτωση ενοποιούνται σε ένα χρωμόσωμα και έτσι οδηγούν σε καρκινογένεση.

Προς το παρόν, η βέλτιστη πρακτική για την διάγνωση του καρκίνου του προστάτη είναι ο αιματολογικός έλεγχος, το γνωστό PSA test. Στην πραγματικότητα όμως, παρότι υψηλά επίπεδα PSA είναι ενδεικτικά καρκίνου, οι περισσότεροι άνδρες με υψηλές τιμές PSA δεν έχουν καρκίνο του προστάτη. Το επόμενο βήμα αποτελεί η βιοψία.

Η βιοψία είναι μία ευαίσθητη και άβολη εξέταση για τον ασθενή και ενέχουν έναν μικρό κίνδυνο επιπλοκών. Συχνά, διενεργείται και μαγνητική τομογραφία της περιοχής για την διάγνωση, όμως δεν είναι απόλυτα ακριβής. «Ο βασικός μας στόχος ήταν να διερευνήσουμε το αν το MyProstateScore test μπορεί να είναι πρακτικό και αξιόπιστο ώστε να αντικαταστήσει πιο δαπανηρές ή επεμβατικές διανγωστικές εξετάσεις στους άνδρες που εξετάζονται για πιθανό καρκίνο του προστάτη» αναφέρει ο Jeffrey Tosoian, M.D., M.P.H., βασικός ερευνητής στην μελέτη και ουρολόγος στο Michigan Medicine.

Τα είδη καρκίνου του προστάτη δεν έχουν όλα την ίδια βαρύτητα για την υγεία του ασθενή. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο καρκίνος αναπτύσσεται σταδιακά και χρήζει συστηματικής παρακολούθησης. Σε αυτούς τους ασθενείς με βραδέως εξελισσόμενο καρκίνο ή μόνο υψηλά επίπεδα PSA χωρίς ενδείξεις για ύπαρξη καρκίνου, οι πιο επεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν, σύμφωνα με τους ερευνητές. Στην μελέτη συμμετείχαν ασθενείς που παρακολουθούνται σε κέντρα υγείας και κλινικές. Ανάμεσα στους 1525 ασθενείς, οι 338 (22%) είχαν καρκίνο διαγνωσμένο από βιοψία, σε σοβαρό στάδιο που έχρηζαν άμεσης θεραπείας.

Αν το MyProstateScore test ήταν διαθέσιμο στους ασθενείς, 387 βιοψίες που δεν είχαν παθολογικά ευρήματα ή εντόπισαν βραδέως εξελισσόμενη μορφή καρκίνου του προστάτη θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, σύμφωνα με την μελέτη. Παράλληλα, η εξέταση έως τώρα έχει απόκλιση μονάχα 10 περιπτώσεων σημαντικών καρκίνων, βαριάς μορφής.

«Σύμφωνα με τα διαθέσιμα έως τώρα δεδομένα, η εξέταση αυτή θα μπορούσε να ελαττώσει σημαντικά την διενέργεια δαπανηρών και παρεμβατικών διαγνωστικών εξετάσεων που ακολουθούν την μέτρηση PSA» σχολιάζει ο Tosoian.

 

 

Πηγή: science daily

καρκίνος προστάτηfront-stories