Κάστανα: Ο φθινοπωρινός “σύμμαχος” για την υγεία μας

Από τις αρχές Οκτώβρη, μέχρι το Γενάρη τα κάστανα έχουν την τιμητική τους.

Η θρεπτική αξία των κάστανων τα κατατάσσει σε μία μοναδική διατροφική κατηγορία. Πρόκειται για έναν ξηρό καρπό, που πολύ μικρή σχέση έχει με τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα άλλα είδη.

Τα κάστανα περιέχουν σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα υδατανθράκων, σε σύγκριση με κάθε άλλο ξηρό καρπό. Αυτό βοηθά στο να έχουν λιγότερες θερμίδες. Τριάντα γραμμάρια (3 μεγάλα), αποδίδουν περίπου 65kcal.

Η βιταμίνη C περιέχεται κυρίως στα λαχανάκια και στα φρούτα, στη φύση όμως υπάρχουν και παράδοξες πηγές της βιταμίνης C. Μία από αυτές είναι και τα κάστανα, που 3 μόλις από αυτά “χαρίζουν” το 10% των ημερήσιων αναγκών. Η βιταμίνηC είναι γνωστή όχι μόνο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αλλά και για το δέρμα και την προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.

Ακόμη, τα κάστανα θεωρούνται πηγή μαγγανίου για την υγεία των οστών, και χαλκού για την υποστήριξη του μεταβολισμού. Σε αυτά θα βρείτε και άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, όπως το β- καροτένιο και οι πολυφαινόλες.

Όπως όλοι οι ξηροί καρποί, έτσι και τα κάστανα δεν περιέχουν γλουτένη. Το υψηλό περιεχόμενό τους σε υδατάνθρακες, βοηθά στην υποκατάσταση άλευρων με πουρέ κάστανου, βρίσκοντας εφαρμογές σε αρκετές συνταγές.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Υγείαθησαυρόςκάστανα