Κατεψυγμένοι όρχεις πιθήκου ελπίδα για τα αγόρια, που επιβιώνουν από τον καρκίνο

Ένα στα τρία παιδιά, που επιβίωσε από καρκίνο, αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας, ως συνέπεια της αντικαρκινικής θεραπείας. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία σκοτώνουν κύτταρα, που σχετίζονται με την παραγωγή σπέρματος, πριν τα σπερματοζωάρια αυτά ωριμάσουν και εξαχθούν για χρήση στην ενηλικίωση.

Σύμφωνα με το περιοδικό Science, ο κατεψυγμένος ιστός από τους όρχεις ενός πιθήκου είναι αυτός που δίνει ελπίδες στους επιζώντες του παιδικού καρκίνου.

Με μια διαδικασία, που χαρακτηρίζεται επαναστατική, οι ερευνητές κατάφεραν να εξαγάγουν και να παγώσουν ανώριμο ορχικό ιστό από έναν πίθηκο και αργότερα να τον χρησιμοποιήσουν για να αποκαταστήσουν τη γονιμότητα στο ίδιο ζώο.

Την επιτυχία της μεθόδου απέδειξε η γέννηση της μικρής Grady (φωτο επάνω), που χαίρει άκρας υγείας.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh δήλωσαν ότι η εργασία τους σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας γενιάς τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, οι οποίες θα μπορούσαν να προσφερθούν σε όλα τα νεαρά αγόρια, που πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπείες για τον καρκίνο.

“Αυτή η πρόοδος είναι ένα σημαντικό βήμα, για να προσφέρουμε στους νεαρούς ασθενείς με καρκίνο σε όλο τον κόσμο την ευκαιρία να έχουν μια οικογένεια στο μέλλον”, δήλωσε ο Dr Kyle Orwig, καθηγητής αναπαραγωγικής υγείας και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

Η ερευνητική ομάδα απομάκρυνε τον απαραίτητο ιστό πριν από τη θεραπεία των πρωτευόντων με χημειοθεραπεία. Στη συνέχεια αποψύχθηκε και μεταμοσχεύθηκε ο ιστός κάτω από το δέρμα τους και αφού περίμεναν μέχρι να περάσουν οι πίθηκοι στην εφηβεία, αφαίρεσαν τα μοσχεύματα και βρήκαν μεγάλο αριθμό σπερματοζωαρίων.

Δείγματα αυτών των σπερματοζωαρίων χρησιμοποιήθηκαν για να γονιμοποιήσουν 138 ωάρια και 11 έμβρυα εμφυτεύθηκαν με επιτυχία σε θηλυκά πρωτεύοντα.

Πρόκειται για το τελικό στάδιο στην ανάπτυξη αυτής της διαδικασίας πριν ξεκινήσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους. Μετά και τη γέννηση της χαριτωμένης Grady, οι επιστήμονες λένε ότι είναι έτοιμοι να μεταφέρουν τη νέα τεχνολογία στις κλινικές τους.