Κάθε άτομο είναι μοναδικό και κάθε ζωή διαφορετική!

Κάθε άνθρωπος με διαβήτη είναι μοναδικός, με τον δικό του τρόπο ζωής, τις δικές του συνήθειες, τη δική του γενική κατάσταση υγείας που καθιστά τις ανάγκες διαχείρισης της νόσου συγκεκριμένες για τον καθένα.

Για να διαχειρίζεται την υγεία του αποτελεσματικά, κάθε άτομο χρειάζεται έναν μοναδικό συνδυασμό εκπαίδευσης, παρακολούθησης και υποστήριξης, παράλληλα με διαφορετικές θεραπείες.

Σήμερα η διαχείριση του διαβήτη έχει αλλάξει και τα άτομα με διαβήτη απολαμβάνουν την καθημερινότητά τους χάρη σε εξατομικευμένες λύσεις υγείας που προσαρμόζονται στον τρόπο ζωής και τις ατομικές ανάγκες τους, όπως η Lucy που είναι φυσιοθεραπεύτρια.

Όταν η Lucy ήταν 12μιση ετών, ήταν αθλήτρια της αγωνιστικής κολύμβησης και συχνά ταξίδευε προκειμένου να συμμετάσχει σε αγώνες. Η ζωή ήταν απλή: φίλοι, οικογένεια, κολύμπι, μέχρι που μετά από έναν από τους αγώνες, άρχισε να χάνει βάρος και έπεσε από τα 36 κιλά στα 28 κιλά σε μια εβδομάδα. Η Lucy κατέληξε στο νοσοκομείο για τρεις μέρες, όπου διαγνώστηκε με διαβήτη.

«Όταν ήμουν μικρή, πριν ακόμα διαγνωστώ, θυμάμαι να μιλάω με φίλους και να λέω ότι θα πέθαινα αν είχα ποτέ διαβήτη, επειδή δεν θα μπορούσα να φάω γλυκά. Όπως τελικά αποδείχθηκε, δεν θα πεθάνω από διαβήτη. Αλλά σίγουρα θα πεθάνω με διαβήτη», θυμάται η Lucy που τώρα είναι 50 ετών.

Μετά τη διάγνωσή της, η Lucy είδε τη ζωή της ως μια «μάχη», ενάντια στην υπεργλυκαιμία, όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα της ήταν πολύ υψηλά, ή ενάντια στην υπογλυκαιμία, όταν ήταν πολύ χαμηλά. Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι που λαμβάνουν μια τέτοια διάγνωση, η Lucy  αισθάνθηκε μοναξιά και φόβο για όσα επρόκειτο να αντιμετωπίσει, καθώς θα έπρεπε να βρει τρόπο να διαχειριστεί μια ζωή γεμάτη ενέσεις και να παρακολουθεί το σώμα της όλο το 24ωρο. Αυτά που κάποτε αποτελούσαν απλές απολαύσεις, το γεύμα στο σπίτι ενός φίλου ή η αγορά ενός παγωτού, ξαφνικά σήμαιναν ότι θα πρέπει να θυμάται να λαμβάνει τη θεραπεία της και να υπολογίζει τα επίπεδα γλυκόζης της.

“Συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να σταματήσω να πολεμάω το ανεξέλεγκτο της κατάστασης και να μην τα παρατάω”, ανέφερε η Lucy, η οποία σήμερα εργάζεται ως φυσιοθεραπεύτρια. “Ξέρουμε ότι υπάρχουν περιορισμοί, αλλά μπορούμε να τους ξεπεράσουμε.”

Κατά τη θεραπεία του διαβήτη, οι θεράποντες ιατροί καλούνται να σκέφτονται πάντοτε εξατομικευμένα για το κάθε μοναδικό άτομο με διαβήτη που έχουν κάθε φορά μπροστά τους και να επιλέγουν την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Στην κλινική πράξη δεν θεραπεύουμε «τη νόσο διαβήτη» αλλά «άτομα με τη νόσο διαβήτη». Και το κάθε άτομο είναι διαφορετικό.

Όλοι οι Επιστημονικοί Οργανισμοί σήμερα συνιστούν ότι η αντιμετώπιση των ατόμων με διαβήτη θα πρέπει να εξατομικεύεται και να προσαρμόζεται στις συγκεκριμένες ανάγκες και τις ιδιαίτερες συνθήκες του καθενός2-3.

Είναι κατά συνέπεια άκρως απαραίτητο ο θεράπων γιατρός να γνωρίζει όσο το δυνατόν καλύτερα τον ασθενή του (τη ζωή του, τις συνήθειες του, την εργασία του, αν κάνει υπογλυκαιμίες, κλπ) για να είναι σε θέση να τον κατευθύνει κατάλληλα.

Πρώτιστης σημασίας ωστόσο είναι και το ίδιο το άτομο με διαβήτη να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και να προσπαθεί να ενημερώνεται για την πάθησή του όσο το δυνατόν.

Ένας σωστά ενημερωμένος ασθενής, που έχει καλή συνεργασία με τον γιατρό του, έχει μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχούς αντιμετώπισης του διαβήτη του.

Συνεπώς, η κατανόηση αλλά και η αντιμετώπιση των διαφορετικών αναγκών απαιτεί κοινή προσπάθεια. Όλοι μας έχουμε τον ίδιο στόχο: να διαχειριζόμαστε τον διαβήτη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και – κάποτε – να ανακαλύψουμε τη θεραπεία του.

Άρα, πόσοι τύποι διαβήτη υπάρχουν;

 

Στη Sanofi, πιστεύουμε ότι η φροντίδα της υγείας πρέπει να είναι τόσο μοναδική όσο εσύ. Με εκπαιδευτικά προγράμματα, καινοτόμες και ολοκληρωμένες θεραπευτικές λύσεις, στοχεύουμε στο να στηρίζουμε τους ασθενείς προσφέροντας εξατομικευμένες λύσεις φροντίδας για όλους όσους ζουν με διαβήτη.

Στη Sanofi, πιστεύουμε ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΤΥΠΟ Ενημερώσου στο sanofi.gr

 

  1. Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία-ΕΔΕ-Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διαχείριση του Διαβητικού Ασθενούς www.ede.gr .Last accessed: 7 Οκτωβρίου
  2. https://www.diabetes.org/diabetes
  3. Inzucchi, S.E., et al., Management of Hyperglycemia in Type 2 Diabetes, 2015: A Patient-Centered Approach: Update to a Position Statement of the American Diabetes Association and the European Association for the Study of Diabetes. Diabetes Care, 2015. 38(1): p. 140-149.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
διαβήτηςSinofi