Κι όμως τα εγκεφαλικά δεν συμβαίνουν μόνο στον εγκέφαλο !

Ξαφνική, ανώδυνη απώλεια όρασης. Καψίματα στην πλάτη. Πονημένα πόδια. Ακράτεια.  Οι άνθρωποι μπορεί να μην τα αναγνωρίζουν ως σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου, επειδή μερικά δεν είναι τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού στον εγκέφαλο, όπου συμβαίνουν τα περισσότερα εγκεφαλικά. Αλλά τα εγκεφαλικά μπορεί να συμβούν και σε άλλα μέρη του σώματος, είπε ο Δρ Μάθιου Σραγκ, επίκουρος καθηγητής νευρολογίας και αγγειακός νευρολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Νάσβιλ του Τενεσί.

Η ξαφνική, ολική απώλεια όρασης στο ένα μάτι μπορεί να σηματοδοτεί εγκεφαλικό επεισόδιο στο μάτι. Ο πόνος στην πλάτη, ο πόνος στα πόδια και η ακράτεια, μαζί με την παράλυση, την αδυναμία και την απώλεια πόνου ή την ικανότητα αίσθησης θερμοκρασίας, σηματοδοτούν εγκεφαλικό στη σπονδυλική στήλη. Αν και σπάνια, αυτά τα εγκεφαλικά, όπως και αυτά στον εγκέφαλο, είναι σοβαρά και απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα, είπε ο Schrag.  «Παρουσιάζουν ειδικές προκλήσεις και μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αναγνωριστούν, αλλά θεωρητικά αντιμετωπίζονται», είπε.

Η American Heart Association και η American Stroke Association ορίζουν το εγκεφαλικό επεισόδιο ως παρεμπόδιση της παροχής αίματος στον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό ή τον αμφιβληστροειδή που προκαλεί κυτταρικό θάνατο. Όταν συμβαίνουν εγκεφαλικά στον εγκέφαλο, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μούδιασμα στο πρόσωπο, αδυναμία στα χέρια ή στα πόδια, ειδικά στη μία πλευρά του σώματος, προβλήματα στην ομιλία ή στην κατανόηση της ομιλίας, προβλήματα όρασης, έλλειψη συντονισμού ή ξαφνικό, σοβαρό πονοκέφαλο.

Αλλά η παροχή αίματος μπορεί να παρεμποδιστεί σχεδόν οπουδήποτε στο σώμα.  Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο στο μάτι – γνωστό ως απόφραξη της κεντρικής αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς ή CRAO – συμβαίνει συνήθως όταν η πλάκα που έχει συσσωρευτεί σε μια καρωτιδική αρτηρία, τις κύριες αρτηρίες σε κάθε πλευρά του λαιμού που στέλνουν αίμα στον εγκέφαλο και τα μάτια, σπάσει και ταξιδεύει στον αμφιβληστροειδή. Η ίδια πλάκα θα μπορούσε επίσης να ταξιδέψει στον εγκέφαλο και να προκαλέσει ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.  

Ολική απώλεια όρασης στο ένα μάτι συμβαίνει συνήθως, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να χάσει μόνο μερική όραση, είπε.  Μπορεί ακόμα να είναι σε θέση να αντιληφθούν το φως ή την κίνηση. Ένα CRAO δεν είναι μοιραίο, είπε ο Schrag. Αλλά η απώλεια όρασης μπορεί να είναι μόνιμη εάν δεν αντιμετωπιστεί εντός των πρώτων ωρών.  «Αν ξαφνικά χάσεις την όρασή σου και είναι ανώδυνο, σκέψου «εγκεφαλικό» και πήγαινε στα επείγοντα», είπε. «Είναι αρκετά επείγον».

Λιγότερα είναι γνωστά για τον τρόπο αντιμετώπισης των εγκεφαλικών επεισοδίων που συμβαίνουν στη σπονδυλική στήλη, μια σπάνια αλλά επικίνδυνη κατάσταση. 

Αυτά μπορεί να συμβούν εξαιτίας ενός θρόμβου αίματος στις αρτηρίες που οδηγούν στη σπονδυλική στήλη. Η θεραπεία εξαρτάται από τα συμπτώματα ενός ατόμου και μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα για την αραίωση του αίματος για τη μείωση της πήξης.

Εγκεφαλικά επεισόδια στη σπονδυλική στήλη μπορεί επίσης να συμβούν κατά τη διάρκεια ιατρικών διαδικασιών εάν η αρτηριακή πίεση πέσει δραματικά ή η καρδιά σταματήσει και δεν υπάρχει αρκετή ροή αίματος. 

Γενικά, τα ίδια βήματα που λαμβάνουν οι άνθρωποι για να αποτρέψουν τα εγκεφαλικά στον εγκέφαλο είναι αυτά που συνιστώνται για την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων στο μάτι ή τη σπονδυλική στήλη. 

Αυτά περιλαμβάνουν την υγιεινή διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, τη διατήρηση υγιούς βάρους, το κάπνισμα, τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης, της γλυκόζης και της χοληστερόλης στο αίμα εντός του εύρους στόχου, επτά έως εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ και λήψη των απαραίτητων φαρμάκων όπως συνταγογραφούνται.

εγκεφαλικό επεισόδιοfront-stories