Κίνδυνος για κορεσμό στις ΜΕΘ της Αττικής

Θέμα ελάχιστων ημερών να δούμε τα κρούσματα κορονοϊού να προσεγγίζουν τα επίπεδα του Νοεμβρίου, όταν είχαν διαμορφωθεί σε πάνω από 3000 και τις διασωληνώσεις να ξεπερνούν τις 500 θεωρούν κύκλοι της επιστημονικής κοινότητας. Το γεγονός αυτό ανησυχεί έντονα, καθώς μια επανάληψη της κατάστασης που επικράτησε στην Θεσσαλονίκη αν επαναληφθεί και στην Αττική, τότε το ΕΣΥ θα πιεστεί εντονότερα από ποτέ. 

Όπως εκτιμούν οι επιδημιολόγοι, η εκτίναξη των κρουσμάτων χθες στα 2700, θα φανεί ως πίεση στο σύστημα υγείας σε περίπου δύο βδομάδες από σήμερα. Αρκεί να δει κανείς την πορεία των κρουσμάτων 4 μήνες πριν για να διαπιστώσει ότι η επιδημία κινείται με ανάλογο τρόπο. Και μάλιστα διαφαίνεται μια πιο εκθετική αύξηση.

Χθες ο μέσος όρος κρουσμάτων σε 7ημερη βάση ήταν πάνω από 1800 όπως και στις 4 Νοεμβρίου. Παράλληλα ο αντίστοιχος μέσος όρος διασωληνώσεων ήταν λίγο πάνω από 390 όπως και στις 18 Νοεμβρίου. Να επισημανθεί ότι οι διασωληνώσεις ανέβαιναν ραγδαία μετά τις 18 Νοεμβρίου ενώ ήδη τα κρούσματα είχαν αρχίσει να μειώνονται. Σήμερα τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται και αυτό δείχνει ότι είναι σχεδόν βέβαια οι διασωληνώσεις να κινηθούν επίσης εκθετικά ανοδικά.

Επίσης διαφορά με τον Νοέμβριο είναι πως τότε τα ιδιαίτερα πολλά κρούσματα ήταν σχετικά περιορισμένα στην Βόρεια Ελλάδα, ενώ τώρα είναι στην Αττική αλλά και σε πάρα πολλές άλλες περιοχές. Πολλές φωνές επιστημόνων σημειώνουν πως η μη επιβολή ενός καθολικό lockdown από την Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, αποτελεί σφάλμα, καθώς εφεδρείες για το σύνολο της χώρας δεν υπάρχουν.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι δραματική, και από την πλευρά των υγειονομικών αρχών όντως διαπιστώνεται μια οργανωμένη ετοιμότητα ώστε να ανταποκριθεί στην επερχόμενη πίεση. Χρειάζεται παράλληλα και μια πολιτική που να μπορεί να προάγει τον περιορισμό της κινητικότητας και τη διασπορά του ιού, τη στιγμή μάλιστα που τείνει να επικρατήσει η μετάλλαξη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όπως μάλιστα σημείωσε χθες κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των νέων “μέτρων” ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, η μετάλλαξη έχει ως συνέπεια τα πιο ήπια μέτρα που έριχναν το δείκτη μεταδοτικότητας Rt στο 0,9 και συνεπώς περιόριζαν την επιδημία, να μην είναι εξίσου αποτελεσματικά. “Με απλά λόγια, με τα ίδια μέτρα, αντί για Rt 0,9 έχουμε 1,1 και αντί για βραδεία συρρίκνωση έχουμε βραδεία επιβάρυνση. Τα μεταλλαγμένα στελέχη φαίνεται ότι έχουν επικρατήσει στην Ελλάδα σε μεγάλο ποσοστό”.

Στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί, ταυτοποιηθεί από τα τέλη Δεκεμβρίου 1.756 πολίτες με διάφορες μεταλλάξεις, εκ των οποίων 1.667 αφορούν στην βρετανική μετάλλαξη σε 34 Περιφερειακές Ενότητες, αλλά και 48 στη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής σε 3 Περιφερειακές Ενότητες, με την πλειονότητα των κρουσμάτων να είναι εγχώρια και να μην δείχνουν να συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό.

 

κρούσματακορονοϊόςδιασωληνωμένοι