Κηπουρική: πώς μπορεί να αποτρέψει την παιδική παχυσαρκία

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας. Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά έχουν σοβαρότατη πιθανότητα εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2, καρκίνου και οστεοαρθρίτιδας. Η άνοδος αυτή της παχυσαρκίας συνδέεται άμεσα με κακές διατροφικές συνήθειες και έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Μόλις το 41% των παιδιών ηλικίας 11 ετών στην Ευρώπη και τον Καναδά, έχουν στο καθημερινό διαιτολόγιό τους λαχανικά ενώ μόλις το 24% έχει μια ώρα σωματική δραστηριότητα τη μέρα. Η κηπουρική σύμφωνα με τους ειδικούς είναι δυνατόν να κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν τα λαχανικά ενώ αποτελεί και μια ήπια μορφή άσκησης…  
 
Για τις ανάγκες μιας πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας, επιστήμονες απευθύνθηκαν σε σχολείο του Λονδίνου όπου στις αρχές της σχολικής χρονιάς ζήτησαν από 30 μαθητές να συμμετέχουν στην κηπουρική και από άλλους 30 να μην συμμετέχουν. Στα μέσα της χρονιάς έδωσαν την επιλογή της συμμετοχής στην κηπουρική και στη δεύτερη ομάδα. Στη συνέχεια τα παιδιά φόρεσαν στον καρπό του χεριού τους μια συσκευή καταμέτρησης της δραστηριότητάς τους για 7 ημέρες ενώ τους ζητήθηκε να απαντήσουν και ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη γνώμη τους για τα φρούτα και τα λαχανικά και πόσα αυτά κατανάλωναν τη μέρα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα παιδιά που συμμετείχαν στην κηπουρική είχαν λιγότερες ώρες καθισιό από τα άλλα, ήταν πιο δραστήρια και πιο θετικά στο να συμμετέχουν και σε άλλες πιο ζωηρές δραστηριότητες. Παράλληλα, παρότι ήταν χειμώνας τα παιδιά που συμμετείχαν στην κηπουρική είχαν περισσότερη όρεξη για δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο ενώ ήταν και πιο γυμνασμένα με καλύτερη μυϊκή δύναμη. 
 
Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στατιστικά δεν φάνηκε να αυξάνεται η κατανάλωση λαχανικών για τα παιδιά που έκαναν κηπουρική, ωστόσο, σύμφωνα με τα ίδια τα παιδιά, γνώριζαν περισσότερα είδη λαχανικών και ήταν πιο θετικά στο να δοκιμάσουν κάποια από αυτά. Υπάρχει και καλύτερο… τα παιδιά που ασχολήθηκαν με την κηπουρική, δήλωσαν ότι η φύση φέρνει τους ανθρώπους κοντά και τους κάνει πιο ευγενικούς και καλούς ενώ ένα από αυτά ανέφερε ότι έλυσε τη διαφωνία που είχε με συμμαθητή του κατά τη διάρκεια της κηπουρικής. Όχι άσχημα! 
παιδική παχυσαρκίακηπουρική