Κοινό κρυολόγημα: Βρήκαν τρόπο να το… εξαφανίσουν

Επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν έναν τρόπο να σταματήσουν το κοινό κρυολόγημα και κάποιους ιούς, που σχετίζονται με αυτό και μπορεί να προκαλέσουν παράλυση.

Η αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος ήταν ανέκαθεν πρόβλημα για την ιατρική. Τα περισσότερα κρυολογήματα προκαλούνται από ρινοϊούς, αλλά υπάρχουν περίπου 160 διαφορετικοί τύποι και μεταλλάσσονται τόσο εύκολα, που γίνονται γρήγορα ανθεκτικοί στα φάρμακα ή μαθαίνουν να κρύβονται από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυτό οδήγησε στην ιδέα μιας θεραπείας, η οποία καθιστά το ανθρώπινο σώμα αφιλόξενο για τους ιούς του κρυολογήματος.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, αντί να προσπαθήσουν να επιτεθούν άμεσα στους ιούς, στόχευσαν σε μια σημαντική πρωτεΐνη μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα, που οι ιοί πρέπει να αναπαραγάγουν.

Το πείραμα πέτυχε και σε ποντίκια και σε ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα.

Ένας μεμονωμένος ιός δεν έχει όλα όσα χρειάζεται για να αναπαραχθεί. Αντ ‘αυτού, εξαρτάται από τη μόλυνση ενός άλλου κυττάρου. Η ερευνητική ομάδα βρήκε ένα από τα συστατικά, που εξαρτώνται από τους ιούς.

Τροποποίησε, λοιπόν, κύτταρα και τα εξέθεσε σε μια σειρά εντεροϊούς, που περιλαμβάνουν τους ρινοϊούς – που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα – και πιο επικίνδυνους ιούς, που σχετίζονται στενά με την πολιομυελίτιδα και μπορεί να προκαλέσουν παράλυση.

Όλοι οι ιοί δεν μπόρεσαν να αναπαραχθούν μέσα στα κύτταρα, που είχαν τις οδηγίες για διακοπή της πρωτεΐνης μεθυλτρανσφεράση SETD3.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένους ποντικούς, οι οποίοι ήταν εντελώς ανίκανοι να παραγάγουν αυτή την πρωτεΐνη.

“Η έλλειψη αυτού του γονιδίου προστατεύει πλήρως τα ποντίκια από τη ιογενή λοίμωξη”, ανέφερε στο BBC ο αναπληρωτής καθηγητής Jan Carette, από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

«Αυτά τα ποντίκια, που σε άλλη περίπτωση θα πέθαιναν, επιβίωσαν».

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Microbiology.

 

παράλυσηκοινό κρυολόγημαπολιομυελίτιδα