Κοροναϊός: Μπορούν οι έγκυες να μεταδώσουν τον ιό στο μωρό τους;

Οι έγκυες γυναίκες ανησυχούν, όπως είναι φυσικό, για την υγεία του αγέννητου μωρού τους, ειδικά όταν υπάρχει πιθανότητα να νοσήσουν με κάποια λοίμωξη και να την μεταφέρουν σε αυτό. Ειδικά την εποχή που διανύουμε, με την πανδημία του κοροναϊού και ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα εξάπλωσής του μπροστά μας, η ανησυχία αυτή επιτείνεται και οι έγκυες λαμβάνουν κάθε δυνατό μέτρο προστασίας, για να αποφύγουν να κολλήσουν τον ιό. Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι έγκυες ίσως να μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στο έμβρυο, εάν οι ίδιες νοσούν.  

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε από το Associated Press, ερευνητές μελέτησαν 31 γυναίκες από 2 νοσοκομεία στην Βόρεια Ιταλία που είχαν βρεθεί σε θετικές στον κορονα¨ϊό, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο 2020. Οι ερευνητές εντόπισαν στοιχεία του ιού σε δείγματα από τον ομφάλιο λώρο, το αίμα,  τον πλακούντα και σε μία περίπτωση σε μητρικό γάλα.  

Ο Claudio Fenizia, PhD, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης και ειδικός στην ανοσολογία στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου της Ιταλίας, ανέφερε πως οι γυναίκες ωστόσο, δεν πρέπει να πανικοβληθούν με αυτά τα ευρήματα.  Δεν είναι απαραίτητο πως τα στοιχεία που εντ΄όπισαν στα δείγματα είναι πράγματι ο ίδιος ο ιός και είναι πολύ νωρίς για να καταρτιστούν κατευθυντήριες οδηγίες. Απαιτούνται επιπλέον μελέτες, ειδικά σε γυναίκες που μολύνθηκαν από τον ιό, στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης τους. Ο Fenizia συζήτησε τα ευρήματα αυτά σε ιατρικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Η επιστημονική κοινότητα επιθυμεί να αναγνωρίσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία και επιπτώσεις που αφορούν την λοίμωξη από κοροναϊό εγκύων. Άλλοι γνωστοί ιοί όπως ο HIV ή ο ZIKA  επηρεάζουν το έμβρυο. Ειδικοί στην Κίνα δημοσίευσαν αναφορές νωρίτερα φέτος, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, κατά τις οποίες ο κοροναϊός μπορεί να μεταδοθεί στα βρέφη, είναι αμφίβολο όμως ακόμη το κατά πόσο ο ιός μεταδόθηκε σε αυτά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης από την μητέρα ή μετά τη γέννα.   Απαιτούνται περισσότερες έρευνες για την πιο σωστή κατανόηση του κατά πόσο ο ιός μπορεί να περάσει στο έμβρυο από την μητέρα. Προς το παρόν η πιθανότητα αυτό να συμβεί φαίνεται μικρή.

Η Ashley Roman, MD, γυναικολόγος στο NYU Langone Health, υποστηρίζει πως οι γυναίκες θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας και να λαμβάνουν σοβαρά κάθε υγεινομικό πρωτόκολλο που δημοσιεύεται από επίσημες αρχές, όπως είναι η αποφυγή συνωστισμού, η χρήση μάσκας και η σωστή υγιεινή των χεριών. “Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να αποκοπούν από την κοινωνία για να προσέχουν, θα πρέπει όμως να είναι σε εγρήγορση και να φροντίζουν τον εαυτό τους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκειμένου να αποφύγουν να κολλήσουν τον ιό” ανέφερε σχετικά.

Πηγή: Medical daily

εγκυμοσύνηέμβρυοΚοροναϊός