Κοροναϊός: Νέα μέτρα για την αντιμετώπισή του – Ο ιός εξακολουθεί να μεταδίδεται ταχύτατα

Τα μέτρα που ελήφθησαν την Κυριακή 8/3, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό για τον κοροναϊό, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας καθηγητής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Αυτά είναι:

  • Αναστολή λειτουργίας των ΚΑΠΗ σε όλη τη χώρα για 4 εβδομάδες.
  • Επίσης, για 4 εβδομάδες δεν θα μπορεί να διενεργηθεί κανένα συνέδριο στην επικράτεια.
  • Για 2 εβδομάδες σταματούν οι σχολικές εκδρομές εντός της χώρας, ενώ επίσης για 2 εβδομάδες όλες οι αθλητικές διοργανώσεις θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών χωρίς θεατές
  • Επίσης αποφασίστηκε η προληπτική αναστολή, όπως ήδη ισχύει, της λειτουργίας σχολείων ανά περίπτωση, όταν συνδέονται με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Επίσης, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε επτά νέα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα. Έτσι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην επικράτεια ανέρχεται σε 73.

Τα 6 από αυτά τα κρούσματα, όπως ανέφερε, σχετίζονται ήδη με άλλα επιβεβαιωμένα κρούσματα και προέκυψαν μετά από ιχνηλάτηση ενώ ένα δεν έχει σχέση με όσα έχουν ήδη εμφανιστεί και ιχνηλατείται.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει έμφαση στις ευπαθείς ομάδες και ανέφερε ότι ο ιός εξακολουθεί να μεταδίδεται ταχύτατα, καθώς ήδη έχει ανιχνευθεί σε πάνω από 100 χώρες με 106.000 κρούσματα.

Πάνω από 3.500 έχουν χάσει τη ζωή από τον κοροναϊό μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, με τον αριθμό των κρουσμάτων του ιού στις ευρωπαϊκές χώρες να καταγράφει ραγδαία άνοδο, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα εκτός Κίνας έχουν ξεπεράσει τα 20.000.

Η εξάπλωση

Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων και των θανάτων έχει καταγραφεί στην Κίνα, αλλά οι αριθμοί αυξάνονται σε άλλες χώρες. Η Ιταλία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό θανάτων με 233, ακολουθεί το Ιράν με 124 και η Νότια Κορέα με 42.

Η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, η Καμπότζη, η Μάλτα, η Μολδαβία, η Παραγουάη και οι Μαλβίδες ανακοίνωσαν χθες τα πρώτα τους κρούσματα.

Η επιταχυνόμενη εξάπλωση του ιού θεωρείται «πολύ ανησυχητική» από τον ΠΟΥ. Οι νέες μολύνσεις μόνο στην Ιταλία ανήλθαν πάνω από 1.000, στην Γαλλία άνω των 300 και 150 στην Γερμανία. Μέσα σε ένα 24ωρο στο Ιράν καταγράφηκαν περισσότερα από 1.000 κρούσματα και 448 επιπλέον άνθρωποι στην Νότια Κορέα μολύνθηκαν, όπως ανακοίνωσαν χθες οι αρχές των χωρών.

Παράλληλα, η Αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση της Ευρώπης επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσματα του Covid-19 ανάμεσα σε Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στην Ευρώπη. Πρόκειται για έναν ναύτη του Αμερικανικού Ναυτικού σε βάση στην Νάπολη.

Δεκάδες ομοσπονδιακοί ελεγκτές υγείας και άλλοι εργαζόμενοι στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες διατάχθηκαν το Σάββατο να θέσουν τους εαυτούς τους σε καραντίνα έως τις 17 Μαρτίου, μετά αφότου δύο συνάδερφοί τους βρέθηκαν θετικοί στον ιό, δήλωσε ένας ομοσπονδιακός αξιωματούχος στο Reuters. Οι δύο ελεγκτές ήταν αρμόδιοι να κάνουν ιατρικούς ελέγχους σε επιβάτες που έφταναν από το εξωτερικό.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο ανακοίνωσε χθες την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ώστε να καταπολεμηθεί ο κοροναϊός, που συνεχίζει να εξαπλώνεται, προκαλώντας το Σάββατο τουλάχιστον 20 νέα κρούσματα.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
κρούσματαΑντιμετώπισηΜέτραΚοροναϊός