Κοροναϊος: Τι ισχύει τελικά με τον θηλασμό αν η μητέρα έχει κοροναϊό

Ο θηλασμός είναι η κλασική μέθοδος σίτισης ενός β΄ρεφους, που δημιουργεί μία ιδιαίτερη σύνδεση μεταξύ της μητέρας και του νεογνού, ενώ επιπλέον επιδρά σημαντικά στην ψυχολογία της . Τι ισχύει ΄όμως αν η μητέρα έχει βρεθεί θετική στον κοροναϊό;

Εάν η μητέρα :

  • αποτελεί η ίδια επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού και δεν εμφανίζει συμπτώματα
  • βρίσκεται στη διαδικασία ανάρρωσης
  • βρίσκεται σε αναμονή του αποτελέσματος για κοροναϊό

τότε προτιμώμενη επιλογή αποτελεί ο θηλασμός και η από κοινού νοσηλεία της μητέρας και του νεογνού στο ίδιο δωμάτιο απομόνωσης.Η μητέρα επιβάλλεται να ακολουθήσει αυστηρά μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του ιού (αποφεύγει τα φιλιά στο παιδί, προστατεύει το νεογνό από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού, φορά μάσκα, πλένει σχολαστικά τα χέρια της πριν τη σίτιση, δεν δέχονται επισκέψεις). Εάν το νεογνό παραμείνει σε rooming in, η κούνια του θα βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από τη μητέρα.

Εάν η μητέρα αντλεί το γάλα της με χειροκίνητη ή ηλεκτρική αντλία επιβάλλεται το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και ο σχολαστικός καθαρισμός της αντλίας πριν και μετά τη χρήση, καθώς και ο καθαρισμός των δοχείων αποθήκευσης του γάλακτος σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αποστειρωμένα δοχεία μιας χρήσης. Το γάλα προτείνεται να χορηγείται από άλλο πρόσωπο πέραν της μητέρας.

Εάν η μητέρα εμφανίζει σοβαρά συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (με πυρετό, βήχα και αναπνευστικές εκκρίσεις), το νεογνό θα πρέπει να νοσηλεύεται απομονωμένο από τη μητέρα προσωρινά, εν αναμονή του αποτελέσματος του test για κοροναϊό της μητέρας. Επί θετικού αποτελέσματος απομόνωση του νεογνού από τη μητέρα και παρακολούθηση αυτού ανάλογα της κλινικής του κατάστασης όπως αναφέρθηκε πιο πάνω.

Εκτός δηλαδή από την περίπτωση στην οποία η μητέρα εμφανίζει σοβαρά συμπτώματα, στις υπόλοιπες περιπτώσεις, είναι σε θέση να φροντίσει το βρέφος της και να θηλάσει κανονικά, τηρώντας αυστηρά όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Οι οδηγίες αυτές, ανανεώνονται, μαζί με τα επιστημονικά δεδομένα που διαφοροποιούνται διαρκώς.

Πηγή : Ανακοίνωση Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας

μητρικός θηλασμόςΚοροναϊός