Κοροναϊός: Τουλάχιστον 28.000.000 καταγεγραμμένα κρούσματα και 907.000 νεκροί παγκοσμίως

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της Covid-19 σε όλο τον κόσμο ξεπέρασε τα 28 εκατομμύρια, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Μέχρι τις 04:00 ώρα Ελλάδας, ο αριθμός των μολύνσεων σε όλο τον κόσμο ανέρχεται σε 28.047.828. Περισσότεροι από 907.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει έχοντας διαγνωστεί με τον ιό, πρόσθεσε το Πανεπιστήμιο.

Οι υψηλότεροι αριθμοί κρουσμάτων καταγράφοναι στις ΗΠΑ, την Ινδία και τη Βραζιλία.

Ξεπέρασαν τα 8 εκατ. τα κρούσματα στη Λατινική Αμερική

Ξεπέρασαν χθες, Πέμπτη, τα 8 εκατομμύρια τα κρούσματα κορονοϊού στη Λατινική Αμερική, την περιοχή όπου έχουν καταγραφεί οι περισσότερες μολύνσεις παγκοσμίως, αν και φαίνεται ότι πλέον η επιδημία εξαπλώνεται με πιο αργούς ρυθμούς σε κάποιες χώρες.

Τις προηγούμενες επτά ημέρες ως την Τετάρτη ο μέσος όρος των ημερήσιων νέων κρουσμάτων της covid-19 έπεσε στις 67.173, από 80.512 το προηγούμενο επταήμερο, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, που βασίζεται στα στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα οι κυβερνήσεις.

Η Βραζιλία παραμένει η χώρα της Λατινικής Αμερικής με τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού, αλλά και τους περισσότερους θανάτους, συνολικά 4,2 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότερους από 128.000 θανάτους.

Όμως οι Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι επισήμαναν ότι παρατηρούν μείωση των νέων μολύνσεων τις τελευταίες ημέρες. Χθες, Πέμπτη, στη χώρα αναφέρθηκαν 40.557 νέα κρούσματα.

Ο ημερήσιος μέσος όρος των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού παρουσιάζει μικρή μείωση στο Περού, την Κολομβία και το Μεξικό, τις πλέον πληγείσες χώρες της Λατινικής Αμερικής μετά τη Βραζιλία.

ΗΠΑ-Καλιφόρνια: 3.534 νέα κρούσματα μόλυνσης και τουλάχιστον 101 νέοι θάνατοι

Τα κρούσματα μόλυνσης από το νέο κορονοϊό στην Καλιφόρνια αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 3.534 χθες στις 751.397 έναντι 747.863 την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters.

Ο αριθμός των θανάτων στην Καλιφόρνια από το νέο κορονοϊό αυξήθηκε χθες τουλάχιστον κατά 101 στους 14.092 έναντι 13.991 την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με την ίδια καταμέτρηση.

Ισπανία: Κρούσματα σε 53 σχολεία

Οι αρχές έκλεισαν ένα δημοτικό σχολείο στη Χώρα των Βάσκων καθώς αρκετοί δάσκαλοι διαγνώστηκαν με την Covid-19, το πρώτο σχολείο που αναστέλλει εντελώς τη λειτουργία του κατά την πρώτη εβδομάδα του ανοίγματος των σχολικών αιθουσών στην Ισπανία.

Μαθητές έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα σχολεία μετά από ένα εξάμηνο διακοπής λειτουργίας τους, προκαλώντας αισθήματα ανακούφισης, αλλά και ανησυχίες για επιπλέον μολύνσεις σε μια χώρα που έχει ήδη τα περισσότερα κρούσματα στη Δυτική Ευρώπη.

Η κυβέρνηση έχει επικριθεί από συνδικάτα δασκάλων και ομάδες γονέων για κατάρτιση την τελευταία στιγμή των σχεδίων υγείας και ασφάλειας, αλλά η υπουργός Παιδείας Ιζαμπέλ Θελαά τόνισε ότι το άνοιγμα των σχολείων πηγαίνει πολύ καλά, με κρούσματα να εντοπίζονται σε λίγα σχολεία.

«Έχουμε 28.600 σχολεία… και μέχρι χθες είχαμε κρούσματα σε 53», είπε την Πέμπτη στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE. «Αυτό σημαίνει ότι οι διευθύνσεις των σχολείων και το διοικητικό προσωπικό κάνει μια θεαματική δουλειά».

Μαθητές ελάχιστων σχολικών τάξεων στάλθηκαν στο σπίτι και λίγοι καθηγητές τέθηκαν σε καραντίνα μέσα στην εβδομάδα, αλλά το δημοτικό σχολείο στην πόλη Χαλντιμπάρ στη Χώρα των Βάσκων έκλεισε εντελώς.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ

ΚοροναϊόςΗΠΑκρούσματα κοροναϊόςθανατοι κοροναιος