Κορονοϊός: Επιστροφή ακόμη και στα 1000 κρούσματα προβλέπουν οι ειδικοί

Στη μάχη της επιτάχυνσης των εμβολιασμών ρίχνεται η Κυβέρνηση με στόχο να προστατεύσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, τη στιγμή που το δεύτερο κύμα της επιδημίας κορονοϊού δείχνει να αναζωπυρώνεται. Ήδη χθες με λιγότερους από 8.300 ελέγχους ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου ήταν 427, ενώ σημειώθηκαν 54 νέοι θάνατοι ασθενών στους 407 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις τις επόμενες ημέρες με την επιστροφή των ελέγχων σε άνω το 30.000 και την αποτύπωση της εικόνας για τη μεταδοτικότητα του ιού τα Χριστούγεννα, εκτιμάται ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα αυξηθεί και μπορεί να φτάσουμε και πάλι στα 1000

 Τα στοιχεία αυτά είναι που προκαλούν προβληματισμό και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η οποία επιφυλακτικά πολύ εισηγήθηκε το άνοιγμα μόνο των δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών στις 11/1, ενώ στην επόμενη διάσκεψή της θα συζητήσει και για το πόσο πιθανό είναι το άνοιγμα άλλων δραστηριοτήτων την ίδια ημερομηνία. 

Εμβόλια

Το μόνο όπλο που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή για την αναχαίτιση της επιδημίας και την σταδιακή αποσυμφόρηση του ΕΣΥ είναι το lockdown, ενώ οι εμβολιασμοί κινούνται με αργό ρυθμό. Πάντως η χώρα δεν φαίνεται όσον αφορά στη χορήγηση εμβολίου να κινείται με διαφορετικές ταχύτητες έναντι των υπολοίπων χωρών. 

Να σημειώσουμε ότι κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 9.528 άτομα. Στόχος είναι μέχρι τέλη Γενάρη να έχουν εμβολιαστεί 220 χιλιάδες άτομα.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, χθες πραγματοποιήθηκαν 5.665 εμβολιασμοί και έτσι συνολικά φτάσαμε τους 9.528 εμβολιασθέντες, ενώ παραδόθηκαν 83.500 δόσεις της Pfizer στη χώρα μας και το απόθεμα που είχαμε στις αποθήκες μέχρι τις χθες τις 5 το απόγευμα ήταν 152.580 δόσεις. Έχουν επίσης διανεμηθεί 24.870 δόσεις στα εμβολιαστικά κέντρα.

Όσον αφορά το πρόγραμμά εμβολιασμού στα νοσοκομεία ήταν από την αρχή προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί σε 3 φάσεις. Ο κ. Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή του Σχεδίου. Χθες προχώρησαν σε εμβολιασμό 56 νοσοκομεία, 9 που λειτουργούσαν ήδη, 42 νέα νοσοκομεία του ΕΣΥ και 5 Στρατιωτικά και έγιναν 5665 εμβολιασμοί.

Στις 8 Γενάρη, θα προστεθούν άλλα 55 νοσοκομεία και η δυναμικότητα του συστήματος θα ξεπεράσει τους 8 χιλιάδες εμβολιασμούς ανά ημέρα.

Μέχρι τις 12 Γενάρη, θα έχει ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός σε 19 νοσοκομεία της Νησιωτικής Χώρας.

Μέχρι τις 20 Γενάρη, αναμένεται να εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα.

Εκτιμάται ότι στις 20 Γενάρη θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός σύμφωνα με την προτεραιοποίηση του πληθυσμού και για τους πολίτες άνω των 85 ετών. Στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα εκτιμάται ότι θα εμβολιαστούν πάνω από 100.000 άτομα

Μέχρι το τέλος του μήνα στόχος είναι να εμβολιαστεί ο μέγιστος αριθμός ατόμων. «Υπολογίζουμε 220 χιλιάδες άτομα, έχοντας εξασφαλίσει γι’ αυτούς και τη δεύτερη δόση της Pfizer» υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας.

Αν επίσης προστεθούν και οι δόσεις της Moderna θα αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασθέντων

Σχετικά δε με το θέμα των εμβολιασμών σε παγκόσμιο επίπεδο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε χθες κατά την χθεσινή ενημέρωση, σημείωσε πως “αναμφίβολα, ένα εμβόλιο μόνο του δεν μπορεί να καλύψει εμβολιαστικά τα περίπου 7,8 δισεκατομμύρια πληθυσμό παγκόσμια. Ενδεικτικό των δυσκολιών του εγχειρήματος είναι ότι μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας 4/1, στη Γαλλία πραγματοποιήθηκαν από τις 27/12 έως σήμερα 500 εμβολιασμοί, στο Βέλγιο 700 εμβολιασμοί και στην Ισπανία 25.476 εμβολιασμοί. Στην Ολλανδία και στην Ελβετία, λόγω προβλημάτων στον εφοδιασμό δεν έχουν αρχίσει ακόμη οι εμβολιασμοί και θα ξεκινήσουν στις 8 Ιανουαρίου 2021. Με βάση τον πληθυσμό μας και τους εμβολιασμούς που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής, έχουμε πετύχει εμβολιαστική κάλυψη που μας κατατάσσει στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Μάριος ΘεμιστοκλέουςΕΟΔΥεμβολιασμοίεμβόλιο κοροναϊούModernaΕμβόλιο Pfizer