Κοροναϊος: Η αξία της λεπτομερούς καταγραφής των θανάτων για τον έλεγχο της πανδημίας

Μπορεί να αποτελεί την πιο δραματική πτυχή της επιδημίας, όμως ο κατάλογος των θανάτων από τον κορονοϊό, αναφέρεται από τους επιδημιολόγους ως η βασικότερη σταθερή παράμετρος της εξάπλωσης του ιού στη χώρα. Πάνω στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, σημειώνοντας πως στην Ελλάδα δεν τίθεται κανένα θέμα υποκαταγραφής και γι’ αυτό έχουμε δεδομένα τα οποία μπορούν να μας δώσουν την πραγματική εικόνα της εξάπλωσης του ιού.

Τη Δευτέρα ο κ. Τσιόδρας για να περιγράψει πόσο καλά στη χώρα υπολογίζουμε του βασικούς δείκτες R0 (δείκτης μεταδοτικότητας) και Rt (απόλυτος αριθμός πραγματικών κρουσμάτων) ανέφερε ότι “μπορείς να προβλέψεις με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια, γιατί δεν υποκαταγράφεις τους θανάτους και εμείς στην Ελλάδα ξέρουμε ότι δεν τους υποκαταγράφουμε”.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι “με βάση αυτούς τους αριθμούς οι οποίοι είναι πολύ σκληρά δεδομένα, πολύ κοντά στην αλήθεια, μπορεί κανείς να φτιάξει μια πολύ ακριβέστερη εικόνα του Ρ0 και του ΡΤ. Οι Γερμανοί, για παράδειγμα, δε μπορούν να το κάνουν γιατί δεν έχουν πλήρη καταγραφή των θανάτων και μάλιστα εμείς κάναμε και μια ακόμα υπερβολή. Οποιοσδήποτε πέθαινε στην Ελλάδα από ή με Covid-19 καταγραφόταν σαν να πέθαινε από Covid-19. Θυμάμαι, για παράδειγμα, μια εγκεφαλική αιμορραγία. Το να έχεις Covid-19 δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πεθαίνεις από την Covid-19. Εμείς το καταγράφαμε σαν να πεθαίνεις από Covid-19, το βάζαμε δηλαδή μέσα στην κοινή δεξαμενή. Και νομίζω είμαστε σωστοί που το κάναμε αυτό”.

Ο καθηγητής επανερχόμενος χθες στο ίδιο θέμα ανέφερε ότι υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά, όπως μια αιμορραγία εγκεφάλου η οποία οδηγεί σε θάνατο που μπορεί κανείς να “ρισκάρει να μην τον υπολογίσει στους θανάτους από κορονοϊό καθώς δεν υπάρχει ενιαίος κανόνας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο να καταγράφουμε οποιονδήποτε είχε ανιχνευθεί ο ιός“.

“Άρα ρισκάραμε να καταγράψουμε πιο πολλούς θανάτους από το να καταγράψουμε πιο λίγους και να πούμε ότι υποκαταγράφουμε. Και ξέρουμε ότι δεν υποκαταγράφαμε από τη συμμετοχή μας σε αυτό το περίφημο ευρωπαϊκό δίκτυο, το EuroMOMO”.

Συμπληρώνει ακόμη ότι δεν καταγράψαμε παραπάνω θνησιμότητα όπως καταγράφηκε στην Ιταλία, στην Ισπανία, στη Γαλλία, στην Αγγλία και αλλού. “Θεωρώ ότι ήταν ένας από τους καλύτερους δείκτες παρακολούθησης αυτής της πορείας. Πάντα σε μια επιδημία, ξέρετε, υπάρχουν και άνθρωποι που δεν τους καταγράφεις και θάνατοι που δεν τους καταγράφεις. Αυτό όμως που καταγράφεις θέλεις να είναι το σωστό” σημειώνει.

Πιάνεις την κορυφή του παγόβουνου όσο πιο καλά μπορείς. Στην Ελλάδα την πιάσαμε, νομίζω, καλύτερα από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης” αναφέρει επίσης.

θάνατοικορονοϊόςΣωτήρης Τσιόδρας