Κορονοϊός: Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων ακόμα και με πολικό ψύχος

Μπορεί να μην ακούγεται πολύ δελεαστικό το να ανοίξεις πόρτες και παράθυρα για να αεριστεί ο χώρος στον οποίο βρίσκεσαι (σπίτι, γραφείο ή ό,τι άλλο) με το πολικό ψύχος των τελευταίων ημερών, ωστόσο μπροστά στο τρίτο κύμα της πανδημίας και με τις μεταλλάξεις του Κορονοϊού ανάμεσά μας, μάλλον πρέπει να το κάνεις… Σύμφωνα με έρευνα, οι εσωτερικοί χώροι που δεν έχουν καλό εξαερισμό αποτελούν βασικές εστίες μετάδοσης του Κορονοϊού. Γι’ αυτό άλλωστε και η οδηγία του ΠΟΥ για την είσοδο σε ανελκυστήρα, συνιστά τη χρήση μάσκας. 
 
Τον Νοέμβρη του 2020 η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας έτρεξε καμπάνια με θέμα τον καλό εξαερισμό των εσωτερικών χώρων και στο πλαίσιο αυτής έβγαλε στη δημοσιότητα και ένα σύντομο βίντεο. Σύμφωνα με την καμπάνια, οι εσωτερικοί χώροι που είχαν ανοιχτά τα παράθυρά τους για 15 λεπτά ή μισάνοιχτα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, παρουσίαζαν 70% μικρότερη πιθανότητα να αποτελούν εστίες μετάδοσης του Κορονοϊού. Ωστόσο, η έρευνα μαρτυρά ότι μόλις το 5% από τα 2.331 άτομα που συμμετείχαν ήξερε τη σημασία του καλού αερισμού των εσωτερικών χώρων. 
 
Στη Γερμανία από την άλλη πλευρά, η καθημερινή ρουτίνα, θέλει τους Γερμανούς να ανοίγουν όλα τα παράθυρά τους στο σπίτι, στο γραφείο, στο σχολείο και αλλού για 5 λεπτά το πρωί αλλά και για 5 λεπτά το απόγευμα προκειμένου να αφήσουν τον αέρα να ανανεωθεί. Μάλιστα, η καθημερινή συνήθεια του ανοίγματος των παραθύρων αποτελεί και όρο στα συμβόλαια ενοικίασης κατοικίας προς αποφυγή των δυσάρεστων οσμών και της μούχλας.
κορονοϊόςαερισμός εσωτερικών χώρων