Κορονοϊός: Νέα οδηγία για τη θεραπεία με χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες

Νέα δεδομένα σχετικά με τη χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες που νόσησαν από Κορονοϊό σε ασθενείς που νοσούν, δίνει ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) μετά την αρχική έγκριση της μεθόδου την οποία έδωσε τον Αύγουστο του 2020. Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, ο FDA τονίζει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται πλάσμα που περιέχει υψηλούς τίτλους αντισωμάτων μόνο ενώ η χορήγησή του σε νοσηλευόμενους ασθενείς θα πρέπει να γίνεται νωρίς μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο. 
 
Όπως αναφέρουν τα νέα δεδομένα, η χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες με χαμηλούς τίτλους αντισωμάτων ή αντίστοιχα η χορήγηση πλάσματος σε διασωληνωμένους ασθενείς δεν αποδίδει θετικά. Ομοίως δεν συνιστάται η χορήγηση πλάσματος με υψηλούς τίτλους αντισωμάτων σε ασθενείς που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή. Παράλληλα, ο FDA προτείνει 9 test αντισωμάτων που πρέπει να χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση του κορονοϊού σε ασθενείς που έχουν αναρρώσει και προσφέρουν πλάσμα. 
 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, είναι σε εξέλιξη από τις 28 Απριλίου 2020 η πολυκεντρική μελέτη φάσης 2, για τη χορήγηση πλάσματος αναρρώσαντων σε νοσηλευομένους ασθενείς με λοίμωξη από Κορονοϊό, που λαμβάνει χώρα σε 6 νοσοκομεία της χώρας, με κύριο ερευνητή τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θάνο Δημόπουλο και 36 ακόμη ερευνητές, υπό την έγκριση του ΕΟΔΥ, και με συμμετοχή του National Cancer Institute των ΗΠΑ. Η συλλογή του πλάσματος γίνεται με “πλασμαφαίρεση” στοχεύοντας σε όγκο 600-700ml ανά συνεδρία αφαίρεσης. Ο όγκος που συλλέγεται μετά από μια πλασμαφαίρεση διαιρείται σε 3 θεραπευτικές μονάδες όγκου 200-233 ml ενώ κάθε ασθενής λαμβάνει συνολικά 3 μονάδες διαδοχικά, με απόσταση δύο ημερών μεταξύ τους. Επομένως, η αναλογία είναι ένας δότης ανά έναν ασθενή. Ωστόσο, πολλαπλές συνεδρίες αφαίρεσης ανά δότη είναι εφικτές, και άρα ένας δότης μπορεί να παρέχει πλάσμα για παραπάνω από έναν ασθενή.

Σημαντικό στοιχείο της μελέτης είναι και η συλλογή πληροφοριών για την κινητική των αντισωμάτων στους υγιείς δότες που είχαν νοσήσει από Κορονοϊό. Όσοι εμφανίζονται να έχουν αναπτύξει αντισώματα επανεξετάζονται 3, 6 και 12 μήνες μετά την πρώτη ανίχνευση αντισωμάτων, ώστε να φανεί αν η παρουσία των αντισωμάτων παραμένει στον οργανισμό τους και για πόσο χρονικό διάστημα.
κορονοϊόςπλάσμα αντισωμάτων