Κοροναϊός: Πιέζεται αλλά αντέχει -για την ώρα- το ΕΣΥ

Λιγότερες από 40 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για περιστατικά κορονοϊού είναι σήμερα ελεύθερες στην Αττική, γεγονός το οποίο όμως δεν φαίνεται να δημιουργεί ασφυξία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι γεγονός ότι η επιδημία εξακολουθεί να καλπάζει στην ευρύτερη περιφέρεια του Λεκανοπεδίου, όμως παρόλ’ αυτά φαίνεται ότι το σύστημα μπορεί να ανταπεξέλθει. Βέβαια έχουμε μπροστά μας ένα χειμώνα ο οποίος μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, η οποία για την ώρα, φαίνεται διαχειρίσιμη και δεν απαιτούνται αυστηρότερα μέτρα.

Όπως ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας ο Υφυπουργός Υγείας κ Βασίλης Κοντοζαμάνης, “αυτή τη στιγμή ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου αναδιατάσσουμε και προσαρμόζουμε και τις δυνάμεις μας. Σήμερα έχουμε 122, για παράδειγμα, κλίνες ΜΕΘ στην Αττική. Πριν 15 ημέρες είχαμε 107. Αυτή τη στιγμή είναι 40 κενές κλίνες στην Αττική. Επομένως, ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η νόσος προσαρμόζουμε και τις δυνάμεις μας”.

Την ίδια στιγμή τόνισε ότι “Σε καμία περίπτωση δεν έχει ματαιωθεί κάποιο χειρουργείο, πόσο μάλλον σοβαρό χειρουργείο. Το σύστημα Υγείας λειτουργεί κανονικά και εξυπηρετεί όλους τους πολίτες. Διότι υπάρχουν και συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη από υπηρεσίες Υγείας και δεν πάσχουν από κορονοϊό. Όλα τα χειρουργεία λειτουργούν, τακτικά και έκτακτα, στο 100% και όλες οι ιατρικές πράξεις και υπηρεσίες διενεργούνται και παρέχονται κανονικά“.

Ο υφυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιό για το άνοιγμα κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, προκειμένου να φτάσουμε το μέσο όρο της Ευρώπης και σταδιακά τους επόμενους μήνες πέρα των υφιστάμενων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που υπάρχουν στα νοσοκομεία της χώρας. “Νέες μονάδες θα μπαίνουν στη μάχη κατά του κορονοϊού, με πρώτη την καινούργια μονάδα η οποία ολοκληρώνεται στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και είναι η δωρεά της Βουλής των Ελλήνων, 50 κλίνες εντατικής θεραπείας”, είπε χαρακτηριστικά.

Να τονίσουμε πάντως ότι ο Eπίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι για τους μήνες που έρχονται, θα χρειαστεί αρκετά μεγαλύτερη προσπάθεια και προσήλωση από όλους μας. Ωστόσο, μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνει ότι σε μεγάλο ποσοστό στην Ευρώπη, περίπου 60%, έχει επέλθει κόπωση από την παρατεταμένη επιβολή μέτρων.

Σημείωσε ακόμη πως ο αριθμός των ατόμων που είναι διασωληνωμένοι είναι 87, ενώ σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι 98.”Ο κρίσιμος αριθμός των διασωληνωμένων πλέον ξεπερνάει τους 80, αυξάνοντας σταδιακά την πίεση του συστήματος Υγείας. Το μεγάλο βάρος του επιδημικού φορτίου παραμένει στην Αττική, με περισσότερες από 50% των νέων εγχώριων διαγνώσεων σε καθημερινή βάση”.

Η κατάσταση λοιπόν παραμένει κρίσιμη, όσο και αν διαπιστώνεται διαχειρίσιμη αυτή τη στιγμή.

ΕΣΥΜΕΘΒασίλης ΚοντοζαμάνηςΚοροναϊόςκορονοϊόςΓκίκας Μαγιορκίνης