Κοροναϊός: Πιο αυστηρά μέτρα προοιωνίζονται τα επιδημιολογικά στοιχεία στην Αττική

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι σημερινές ανακοινώσεις σχετικά με τη λήψη περαιτέρω μέτρων, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς τόσο η διατήρηση του υψηλού αριθμού νέων κρουσμάτων στην Αττική, όσο και ο αριθμός των θανάτων προκαλούν έντονη ανησυχία.

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, ο αριθμός των διασωληνώσεων και των θανάτων αποτελούν τους βασικούς δείκτες για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού. Δυστυχώς τα επίσημα στοιχεία που καταγράφονται, δείχνουν ότι η επιδημία καλπάζει στην Αττική,  και μέτρα όπως το κλείσιμο των περιπτέρων αποτελούν μια “χαλαρή” παρέμβαση, αναποτελεσματική.

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου ήταν  269, εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Επίσης από τα 257 εγχώρια κρούσματα, τα 23 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 συνδέονται με δράση τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας.

Τα 197 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική αποτελεί σχεδόν τα 3/4 του συνόλου, ένα ποσοστό που εμφανίζεται για πρώτη φορά.

Να αναφέρουμε δε, ότι μέσα στο Σεπτέμβριο σημειώθηκαν 118 νέοι θάνατοι ενώ ο διασωληνωμένοι είναι 73 και οι νοσηλευόμενοι σε κλίνες ΜΕΘ 79. Συνολικά από την  αρχή της επιδημίας στην Ελλάδα, έχουν καταγραφεί 384 θάνατοι συμπολιτών μας λόγω κορονοϊού. Στην πρώτη φάση, δηλαδή την άνοιξη και μέχρι τη λήξη της καραντίνας, οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές έφταναν κάτω των 190 ανθρώπων.  Ο αριθμός αυτός όμως έχει υπερδιπλασιαστεί καθώς υπήρξε σημαντική διασπορά τού ιού στα μέσα του καλοκαιριού.

Με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα, φαίνεται ότι δεν έχει σημασία ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων, αλλά η “αποτύπωσή” τους σε νοσηλείες και απώλειες ζωής. Σήμερα καταγράφονται πολλά νέα κρούσματα κορονοϊού λόγω της διενέργειας πολύ περισσότερων τεστ. Ίσως αν διενεργούνταν και την Άνοιξη ο ίδιος αριθμός ελέγχων, να έδειχνε επίσης αντίστοιχα πολλές διαγνώσεις. Αυτό τελικά δεν έχει όμως τόση σημασία όσο οι νέοι θάνατοι και οι διασωληνώσεις.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που επιδιώκεται ο έλεγχος της εξάπλωσης του κορονοϊού και γι’ αυτό ο ΕΟΔΥ έχει προχωρήσει σε ευρύτατους ελέγχους.

Από την άλλη χθες διαπιστώθηκε χαμηλός αριθμός τεστ πανελλαδικά, αν και ο αριθμός νέων κρουσμάτων δεν ήταν αδιάφορος. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σε ένα 24ωρο έγιναν μόλις 6104 τεστ. Αριθμός ιδιαίτερα χαμηλός σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 4, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 383 θάνατοι. Οι 142 (37.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και ά

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 73. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. Οι 17 (23.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.