Κορονοϊός: Πόσο καιρό μένει πάνω σε επιφάνειες;

Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την απολύμανση και αυτό ισχύει ακόμη και για τους πιο σχολαστικούς ανάμεσά μας. Το ποια προϊόντα είναι ικανά να απομακρύνουν ή να εξουδετερώσουν τον Κορονοϊό από τα χέρια μας, από τα ρούχα μας αλλά ακόμα και από τις επιφάνειες που αγγίζουμε όπως τα έπιπλα, τα χαρτονομίσματα ή το πάνελ του ασανσέρ, έγινε αντικείμενο καθημερινής συζήτησης. Το ίδιο μας απασχόλησε και η διάρκεια ζωής του Κορονοϊού πάνω στις επιφάνειες της καθημερινότητάς μας. Κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας ο ΠΟΥ εξέδωσε οδηγία σχετικά με τις μέρες που μένει ο Κορονοϊός πάνω σε επιφάνειες από πλαστικό ή μέταλλο, προτείνοντας τη σχολαστική απολύμανση των επιφανειών. Μια νέα δημοσίευση από το περιοδικό Nature δίνει συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τις μολυσμένες επιφάνειας και τον χρόνο που παραμένουν μολυσμένες διασπείροντας τον Κορονοϊό.
Σύμφωνα με έρευνες, ο Κορονοϊός παραμένει πάνω στις χειρουργικές μάσκες για τουλάχιστον 7 ημέρες! Σε πλαστικές και μεταλλικές επιφάνειες ο Κορονοϊός παραμένει ενεργός για 6 ημέρες ενώ 3 ημέρες πάνω σε χαρτονομίσματα. Στα ρούχα από την άλλη πλευρά παραμένει για λιγότερο από 8 ώρες ενώ πάνω στο δέρμα για 4 ημέρες! Σε ό,τι αφορά τα έπιπλα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ισραήλ Assuta Ashod, όπου επιστήμονες προσπάθησαν να εντοπίσουν ενεργό τον Κορονοϊό σε πράγματα ασθενών και έπιπλα στα δωμάτια απομόνωσης των ξενοδοχείων καραντίνας, τα μισά από τα δείγματα ήταν θετικά αλλά όχι ικανά για να μολύνουν κύτταρα.
Σε άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Tufts στη Μασαχουσέτη, οι επιστήμονες λάμβαναν καθημερινά δείγματα από εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους προκειμένου να ανιχνεύσουν το γενετικό υλικό του Κορονοϊού. Σύμφωνα με τα επίπεδα RNA και τη συχνότητα με την οποία οι άνθρωποι άγγιζαν τις επιφάνεις, υπολογίστηκε ο κίνδυνος μόλυνσης σε λιγότερο από 5 ανά 10.000 δηλαδή εφικτή μόλυνση αν και σπάνια, γεγονός που μαρτυρά ότι ο περιορισμός ταξιδιών, οι κοινωνικές αποστάσεις και τα περιοριστικά μέτρα όπως το lockdown είναι πιο αποτελεσματικά για τον περιορισμό του ιού από την απολύμανση των επιφανειών.
κορονοϊόςεπιφάνειες