Κορονοϊός: Τα 9 στα 10 κρούσματα είναι “ορφανά”

Αν και η χθεσινή ανακοίνωση αυξημένου αριθμού νέων κρουσμάτων κορονοϊού, δεν αποτέλεσε ιδιαίτερη έκπληξη, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι η πλειονότητα αυτών δε συνδέεται με κάποιο άλλο κρούσμα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα, μόλις 1 στα 10 νέα κρούσματα συνδέεται με κάποια άλλη διάγνωση, ενώ τα υπόλοιπα είναι “ορφανά”.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε περισσότερα από 3400 νέα κρούσματα κορονοϊού, προκαλώντας προβληματισμό για την πορεία της επιδημίας ενόψει της χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού της κινητικότητας του πληθυσμού. Είναι γεγονός σημειώθηκε ρεκόρ τεστ, τα οποία ξεπέρασαν τις 80.000, όμως από αυτά , ποσοστό μεγαλύτερο του 4% ήταν θετικά. Αυτό σημαίνει πως σε έναν ευρύτατο έλεγχο του πληθυσμού εντοπίζονται χιλιάδες κρούσματα τα οποία συντηρούν τη δυναμική της επιδημίας.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι από την επίσημη “γλώσσα” που χρησιμοποιείται από επιστήμονες και πολιτικούς, έχει εξαφανιστεί η φράση “ορφανά κρούσματα” δηλαδή οι διαγνώσεις “αγνώστου προελεύσεως”. Όμως αυτές είναι και οι πλέον επικίνδυνες. Όπως ανέφερε χθες ο ΕΟΔΥ, “με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 46 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.214 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα“. Να επισημάνουμε ότι τις προηγούμενες 7 ημέρες, τα νέα κρούσματα ήταν 12. 537, δηλαδή μόνο 1 στα 10 νέα κρούσματα προέκυψε από ιχνηλάτιση.

Η ανησυχία που προκαλεί η συγκεκριμένη διαπίστωση έχει να κάνει με το γεγονός ότι η εικόνα που έχουμε σήμερα αποτυπώνει την πορεία της επιδημίας μια εβδομάδα με 10 ημέρες πριν. Δηλαδή το διάστημα πριν από τις συγκεντρώσεις λόγω των διακοπών του Πάσχα και φυσικά πριν το άνοιγμα της εστίασης. Μένει λοιπόν να δούμε τι θα αποτυπωθεί στις επιδημιολογικές εκθέσεις μέσα στο επόμενο 7ήμερο.

Είναι τουλάχιστον αντιφατικό, με την επιδημία να καλπάζει, η Κυβέρνηση να ανακοινώνει ευρύ άνοιγμα δραστηριοτήτων ταυτόχρονα με το άνοιγμα του τουρισμού. Με τους “σκληρούς δείκτες” δηλαδή αριθμό διασωληνωμένων και θανάτων βρίσκονται ψηλά, το εγχείρημα δείχνει ιδιαίτερα δύσκολο.

Μόνο το πρώτο 6ήμερο του Μάη έχουν καταγραφεί 466 θάνατοι ενώ οι διασωληνωμένοι είναι πάνω από 760. Βέβαια τα στοιχεία αυτά αντανακλούν την πορεία της επιδημίας πριν από 20-30 ημέρες, όταν σημειώνονταν η κορύφωση του τρίτου κύματος με τα κρούσματα να εκτοξεύονται σε πάνω από 4 χιλιάδες. Όμως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί, όταν τα 2/3 των πολιτών της χώρας δεν έχουν κάνει ούτε μία δόση εμβολίου.

Διασπορά κρουσμάτων
Ένα ακόμη σημαντικό γεγονός το οποία αποτυπώθηκε έντονα στην χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, αφορά και τη διασπορά των κρουσμάτων. Η Αττική εξακολουθεί να κρατά την πρώτη θέση, αλλά τα κρούσματα που εντοπίζονται στην περιφέρεια είναι λιγότερα από το 50%. Την ίδια ώρα άλλες περιοχές δείχνουν ότι η επιδημία έχει έντονη δυναμική, με χαρακτηριστική την περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας, ενός ιδιαίτερα μεγάλου νομού.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραφε τους εξής αριθμούς κρουσμάτων:

Αττική 1604
Θεσσαλονίκη 417
Αιτωλοακαρνανία 121
Λάρισα 78
Αχαΐα 71
Βοιωτία 60
Μαγνήσια 59
Ηράκλειο 56

Φαίνεται λοιπόν ότι στα αστικά κέντρα της χώρας, ο κορονοϊός δημιουργεί σημαντικές εστίες και αυτό πριν από τις συγκεντρώσεις λόγω των εορτών του Πάσχα. Η κατάσταση αυτή δείχνει να επιδεινώνεται και λογικά τις επόμενες ημέρες θα δούμε νέα έξαρση της επιδημίας. Αυτό δε σημαίνει και τη δραματική πίεση στο ΕΣΥ, αλλά σίγουρα δε συντελεί στην αποσυμφόρησή του.

ΕΟΔΥκορονοϊόςδιασποράορφανά κρούσματα