Κορυφαίες συμβουλές για καλή στοματική υγεία

Η καλή στοματική υγεία είναι πολύ σημαντική. Ένα υγιές χαμόγελο δεν ωφελεί μόνο το στόμα σας. Σας βοηθά επίσης να επιτύχετε καλύτερη σωματική υγεία και ψυχική ευεξία. Τα καλά νέα είναι ότι ένα υγιές στόμα είναι εύκολο να επιτευχθεί. Εδώ είναι οι κορυφαίες συμβουλές μας για εξαιρετική στοματική υγεία.

Δύο λεπτά βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα

Το βούρτσισμα για δύο λεπτά τελευταία φορά τη νύχτα και μια άλλη στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας με μια φθοριούχο οδοντόκρεμα είναι το κλειδί για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας.

Το καθημερινό βούρτσισμα είναι σημαντικό γιατί αφαιρεί την πλάκα. Εάν η πλάκα δεν αφαιρεθεί, συνεχίζει να συσσωρεύεται, τρέφεται με τα κομμάτια τροφής που έχουν μείνει πίσω από τα δόντια σας  και προκαλεί τερηδόνα και ασθένεια των ούλων.

Ξεκινήστε τον μεσοδόντιο καθαρισμό

Το βούρτσισμα μπορεί να έρχεται πριν από το οδοντικό νήμα στο λεξικό, αλλά δεν πρέπει όταν πρόκειται για τα δόντια μας. Έρευνες δείχνουν ότι ο μεσοδόντιος καθαρισμός πριν το βούρτσισμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσουμε αποτελεσματικά τα δόντια μας.

Η δράση του καθαρισμού ανάμεσα στα δόντια μας, χρησιμοποιώντας μεσοδόντιο βούρτσισμα, οδοντικό νήμα ή νήμα νερού ή αέρα, χαλαρώνει τα βακτήρια και τα υπολείμματα τροφών ανάμεσα στα δόντια μας. Αυτό επιτρέπει στο βούρτσισμα να είναι πολύ πιο επιτυχημένο στην αφαίρεση της πλάκας.

Μελέτες δείχνουν ότι όσοι από εμάς καθαρίζουμε μεσοδόντια πριν το βούρτσισμα, έχουμε πολύ πιο καθαρό στόμα από αυτούς που το κάναμε μετά.

Η χρήση μεσοδόντιων βουρτσών ή οδοντικού νήματος είναι βασικό μέρος οποιασδήποτε ρουτίνας καλής στοματικής υγείας.

Φτύστε, μην ξεπλύνετε με νερό

Αφού βουρτσίσουμε τα δόντια μας, θα πρέπει να φτύσουμε την οδοντόκρεμα. Σε αυτό το σημείο μπορεί να μπούμε στον πειρασμό να ξεπλύνουμε το στόμα μας με νερό, αλλά αν το κάνουμε, θα ξεπλύνουμε το φθόριο που συνεχίζει να βοηθά στην προστασία των δοντιών.

Το φθόριο είναι το πιο σημαντικό συστατικό της οδοντόκρεμας. Βοηθά πολύ τη στοματική υγεία ενισχύοντας το σμάλτο των δοντιών, καθιστώντας το πιο ανθεκτικό στην τερηδόνα.

Το φτύσιμο της περίσσειας πάστας και η μη έκπλυση διασφαλίζει ότι το φθόριο που βρίσκεται στην πλειονότητα των οδοντόκρεμων θα παραμείνει στα δόντια και θα συνεχίσει να είναι αποτελεσματικό.

Δοκιμάστε ένα στοματικό διάλυμα με φθόριο

Μπορείτε να δώσετε ώθηση στη στοματική σας υγεία χρησιμοποιώντας ένα στοματικό διάλυμα με φθόριο, καθώς βοηθά να καθαρίσετε το στόμα από τα υπολείμματα. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να σταματήσετε τη συσσώρευση πλάκας στα ούλα σας, ανάμεσα στα δόντια σας και στην επιφάνεια των δοντιών σας μεταξύ του βουρτσίσματος.

Το στοματικό διάλυμα μπορεί να βοηθήσει στο να φρεσκάρουμε την αναπνοή μας σκοτώνοντας τα βακτήρια που σχετίζονται με την κακοσμία.

Χρησιμοποιήστε ένα στοματικό διάλυμα φθορίου καθημερινά ως συμπλήρωμα στο βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα, αλλά όχι ως υποκατάστατο.

Προσοχή στο τσιμπολόγημα

Αυτό που τρώμε μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στη στοματική μας υγεία. Το να τσιμπολογάτε κάθε τόσο μπορεί να φαίνεται αβλαβές, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να κάνει μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι νομίζετε, ιδιαίτερα εάν καταναλώνετε τροφές και ποτά με ζάχαρη.

Πολλοί από εμάς είμαστε ένοχοι ότι παραλείπουμε τακτικά γεύματα και τρώμε σνακ με ζάχαρη.

Είναι πολύ καλύτερο για τα δόντια και τη γενική υγεία μας αν τρώμε τρία γεύματα την ημέρα αντί να τρώμε σνακ. Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή και να αποφύγετε τα σνακ με ζάχαρη για να έχετε ένα υγιές στόμα.

Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά

Ο Εθνικός Μήνας Χαμόγελου είναι η τέλεια στιγμή για να αξιολογήσετε τη στοματική σας υγεία, να βελτιώσετε τη ρουτίνα σας και να βοηθήσετε άλλους στο σπίτι σας να κάνουν το ίδιο.

Για τα παιδιά, δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να μάθουν τη σημασία της καλής στοματικής υγείας και πώς να την επιτύχουν.  Από την άλλη πλευρά, αν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε, έχει αποκτήσει κάποιες κακές συνήθειες, δεν είναι ποτέ αργά για να κάνετε μια θετική αλλαγή και να βελτιώσετε τη στοματική σας υγεία.

 

Πηγή

στοματική υγεία