Ξεπαγώνει η φαρμακευτική πολιτική

Την ένταξη 145 νέων γενοσήμων και βιο-ομειδών στη Θετική Λίστα, στην αρχή της επόμενης εβδομάδας, τη μείωση του clawback και τη συνέχιση διαπραγμάτευσης τιμών, τόνισε ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας κατά την τοποθέτησή του στη διάρκεια ψηφιακής εκδήλωσης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα την “Αναδιάρθρωση Εθνικού Συστήματος Υγείας: Βιωσιμότητα και Μεταρρυθμίσεις”. Οι κινήσεις αυτές δείχνουν πως μετά το πρώτο σοκ από τον κορονοϊό αρίζει να ξεπαγώνει και η φαρμακευτική πολιτική.

Η σημαντικότερη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργού αφορούσε στο clawback καθώς όπως σημείωσε κεντρική βούληση της Κυβέρνησης είναι να μην υπάρχει clawback για τα εμβόλια για φέτος, κάτι που θα δώσει μια μεγάλη ανάσα στο χώρο. Να σημειώσουμε εδώ ότι χθες η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας σε ανακοίνωσή της τόνιζε τις εξοντωτικές επιβαρύνσεις που για το 2019 θα ξεπεράσουν τα 1,23 δις. ευρώ, ενώ φέτος αυξάνονται με ρυθμό 46%.

Ο υπουργός ακόμη ανέφερε ότι την τρέχουσα περίοδο γίνονται συστηματικά και οργανωμένα 4 διαπραγματεύσεις σε κεντρικές κατηγορίες φαρμάκων, μετά την ολοκλήρωση των σκευασμάτων για την Ηπατίτιδα.

Σχετικά με τη θετική λίστα σημείωσε ότι τα φάρμακα αυτά «Λίμναζαν για δύο χρόνια». Να επισημάνουμε ακόμη ότι πρόσφατα ψηφίστηκε με διάταξη που περιλαμβάνεται σε Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου η απαλλαγή από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες ένταξης των γενοσήμων στη θετική λίστα.

Με βάση σχετικό άρθρο τα γενόσημα δε χρειάζεται πλέον να περνούν από την τυπική διαδικασία διαπραγμάτευσης, καθώς δεν υπήρχε λόγος, και άμεσα θα μπαίνουν στο δρόμο της εισόδου τους στον κατάλογο των αποζημιούμενων φαρμάκων.

Ειδικότερα η νέα νομοθεσία προβλέπει ότι τα γενόσημα που έχουν ίδιες δραστικές ουσίες και ενδείξεις με ήδη αποζημιούμενα, δεν υπόκεινται σε αξιολόγηση από την Επιτροπή Αξιολόγησης. Τα βιο-ομοειδή φαρμακευτικά προϊόντα υπόκεινται σε συνοπτική διαδικασία αξιολόγησης εντός μηνός από την υποβολή της αίτησης και δεν παραπέμπονται σε εξωτερικούς αξιολογητές. Επίσης και τα εμβόλια υπόκεινται σε συνοπτική διαδικασία αξιολόγησης εντός μηνός από την υποβολή της αίτηση.

Επίσης άλλη διάταξη προβλέπει τη δημιουργία υποεπιτροπής της Επιτροπής Αξιολόγησης (ΗΤΑ) η οποία θα προωθεί με πιο σύντομες διαδικασίες τις εγκρίσεις για συνταγογράφηση φαρμάκων από γιατρούς (κατόπιν αιτημάτων τους) φαρμάκων που δεν έχουν αξιολογηθεί στη χώρα αλλά έχουν λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ.

HTAclawbackεμβόλιαβιο-ομοειδήγενόσημαΒασίλης Κικίλιας