Ξεθωριάζει το αφήγημα για τα ΦΥΚ από τα φαρμακεία

Αν και ο ΕΟΠΥΥ δηλώνει πανέτοιμος να ενεργοποιήσει το σύστημα διασύνδεσης των ιδιωτικών φαρμακείων και των φαρμακευτικών εταιρειών ώστε να εκτελούνται οι συνταγές για μια ομάδα Φαρμάκων υψηλού Κόστους, που μέχρι τώρα εκτελούνταν μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, διαπιστώνονται καθυστερήσεις.

Η όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δείχνει ότι η αισιοδοξία του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια για άμεση έναρξη της διάθεσης ΦΥΚ από τα φαρμακεία της γειτονιάς μάλλον δεν επιβεβαιώνεται. Φυσικά αυτό δεν ακυρώνει ούτε την πρόθεση αλλά ούτε την αξία του εγχειρήματος. Απλά εντοπίζει τις δυσκολίες για να πούμε ότι όντως υπάρχει ουσιαστική παρέμβαση για την μείωση των «ουρών της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ».

Ο αρχικός στόχος ήταν να μπορούν τα ιδιωτικά φαρμακεία να διακινούν περί τα 44 ΦΥΚ από το δικό τους δίκτυο και να μην αναγκάζεται ο ασφαλισμένες να περιμένει με τις ώρες σε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι φαρμακοποιοί πίστευαν ότι από τις συνολικές αυτές συνταγές θα έπαιρναν ένα ποσοστό της τάξης του 75% καθώς σίγουρα θα ήταν αρκετοί εκείνοι οι ασθενείς που δεν θα ήθελαν να αλλάξουν το υπάρχον καθεστώς καθώς αυτό τους εξυπηρετεί ή επειδή δεν θα ήθελαν να «ενημερωθεί» ο φαρμακοποιός της γειτονιάς για την πάθησή τους. Δηλαδή θα αναλογούσε κατά μέσο όρο σε πρώτη φάση περίπου 1,5 συνταγή ανά φαρμακείο.

Την ίδια ώρα φαίνεται πως και οι φαρμακευτικές, οι οποίες γενικά στηρίζουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, δεν έχουν άρει τις αμφιβολίες τους για τη διασφάλιση της ορθής διακίνησης και φαίνεται ότι θα προτιμούσαν το σύστημα της ταχυμεταφοράς. Πάντως δεν είναι αρνητικές αλλά πληροφορίες από τον κλάδο των φαρμακοποιών σημειώνουν ότι είναι πολύ πιθανό κάποιες από αυτές να μην αποδεχτούν το νέο σύστημα.

Πληροφορίες θέλουν λοιπόν μετά από όλα τα παραπάνω να μην περιέρχονται στο δίκτυο των ιδιωτικών φαρμακείων περισσότερες από 7000 συνταγές για ΦΥΚ, ένα χαμηλό ποσοστό σε σχέση με τις δεκάδες χιλιάδες. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός λοιπόν, γεγονός το οποίο φαίνεται να ξεθωριάζει και το κυβερνητικό αφήγημα για τις «ουρές της ντροπής».

Υπενθυμίζεται ότι το στοίχημα είναι αν ξεκινήσει η διαδικασία μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, όμως πιθανότατα να χρειαστεί και περισσότερος χρόνος, καθώς ο ΕΟΠΥΥ ακόμη αναμένει το κείμενος της συλλογικής σύμβασης των φαρμακοποιών.

ΕΟΠΥΥΦΥΚφαρμακείαΚικίλιας