Ξηροφθαλμία: Μήπως χρειάζεστε βιταμίνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα; 

Η ξηροφθαλμία είναι μια πολύ συχνή κατάσταση που ταλαιπωρεί αρκετούς. Εμφανίζεται με έντονη φαγούρα στα μάτια, τσούξιμο, κάψιμο ή την αίσθηση ότι τα μάτια είναι στεγνά. Αυτονόητα, από τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας επηρεάζεται η ποιότητα της όρασης αφού το άτομο δυσκολεύεται να κρατήσει τα μάτια του σωστά ανοιχτά ή χρειάζεται να ανοιγοκλείνει τα βλέφαρά του πιο συχνά προκειμένου να ανακουφιστεί. 
 
Τι μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία; 
 
Η ξηροφθαλμία δεν είναι μια κατάσταση που προκαλείται από μια και μόνο αιτία. Παράγοντες όπως οι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, οι πολλές ώρες διαβάσματος και η χρήση φακών επαφής για πολλές ώρες μέσα στη μέρα, ενοχοποιούνται συνηθέστερα. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες αιτίες εμφάνισης ξηροφθαλμίας που είναι περισσότερο σύνθετες. Η γήρανση, για παράδειγμα. Με την πάροδο του χρόνου μειώνεται η παραγωγή δακρύων με αποτέλεσμα να επέρχεται και η ξηροφθαλμία η οποία σε αυτές τις περιπτώσεις θεραπεύεται. Άλλη αιτία ξηροφθαλμίας είναι η εμμηνόπαυση ή η λήψη αντισυλληπτικών. Οι ορμονικές αλλαγές που προκύπτουν κατά την εμμηνόπαυση ή με τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών μπορούν να γίνουν αιτία εμφάνισης ξηροφθαλμίας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ξηροφθαλμία μπορεί να εμφανιστεί και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αναζητώντας άλλες αιτίες εμφάνισης της ξηροφθαλμίας συναντάμε  κάποια αυτοάνοσα νοσήματα όπως το σύνδρομο Sjogren που επηρεάζει τη λειτουργία των αδένων με τρόπο που ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει ακόμη και ξηροστομία.
Πώς αντιμετωπίζεται η ξηροφθαλμία πέρα από τις οφθαλμικές σταγόνες;
Σύμφωνα με μελέτες, η λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να ανακουφίσει από την ξηροφθαλμία και συγκεκριμένα η λήψη συμπληρωμάτων μουρουνέλαιου. Μια έρευνα του 2008 αναφέρει ότι άτομα με σοβαρή βλεφαρίτιδα ή δυσλειτουργία του ινομυώδους αδένα, είδαν σημαντική βελτίωση με τη λήψη 1000 mg λιναρόσπορου ημερησίως. 
 
Η έλλειψη βιταμίνης Α είναι επίσης πιθανό να προκαλέσει ξηροφθαλμία καθώς η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την καλή κατάσταση των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού. Τόσο σοβαρή έλλειψη βιταμίνης Α παρουσιάζουν ασθενείς με κυστική ίνωση αλλά και ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις για απώλεια βάρους. Σε κάθε περίπτωση, η βιταμίνη Α σε υπερβολικά μεγάλη δόση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο ήπαρ όπως τοξικότητα ή αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση και διόγκωση του οπτικού νεύρου με συνέπεια την τύφλωση.
 
Η λουτεΐνη, τέλος είναι ένα θρεπτικό συστατικό με σοβαρή αντιφλεγμονώδη δράση. Η έλλειψή της συνδέεται άμεσα με την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και με την ξηροφθαλμία. Τροφές πλούσιες σε λουτεΐνη είναι το σπανάκι, τα σπαράγγια, ο βασιλικός, ο κρόκος του αυγού, τα λαχανάκια Βρυξελλών. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ειδικοί συνιστούν τη λήψη συμπληρωμάτων λουτεϊνης. 
ξηροφθαλμίαωμέγα-3 λιπαράλουτεϊνη