Κυρ. Μητσοτάκης: Περιορισμένα Χριστούγεννα, με τις οικογένειές μας και ενδεχομένως μία ακόμα – Πότε αναμένεται να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο

Θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα φέτος. Πολύ – πολύ πιο περιορισμένα, με τις οικογένειες μας, με τους ανθρώπους που αγαπάμε, άντε ενδεχομένως μία οικογένεια ακόμα“, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνάντησής του με τη διοίκηση, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Ετσι πρέπει να γίνει σε αυτό το ιδιαίτερο 2020, το οποίο μας επιφύλαξε πάρα πολλές εκπλήξεις, μας έκανε, όμως, ταυτόχρονα πιο δυνατούς και θέλω να πιστεύω ότι θα μας κάνει και πιο ενωμένους, ως κοινωνία. Διότι ο εχθρός είναι ένας, είναι ο ιός και μακάρι όλοι να έβλεπαν την πρόκληση μέσα από αυτή τη διάσταση της“, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε σε στοιχεία που δείχνουν αισθητή μείωση του ιικού φορτίου και είπε ενδεικτικά: «Η εικόνα που έχουμε είναι ότι αρχίζει και μειώνεται πια αισθητά το ιικό φορτίο. Ο πρώτος δείκτης που κοιτάω εγώ πάντα πια είναι οι συγκριτικές εισαγωγές στις εφημερίες, αυτές μας δίνουν μια πολύ καλή αίσθηση. Για πρώτη φορά το ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών είναι πια θετικό, αυτό σημαίνει ότι μειώνεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, Μιχάλης Καραβιώτης, είπε ότι στην εφημερία που μόλις τελείωσε οι εισαγωγές ήταν πολύ λιγότερες. «Είχαμε 56 εισαγωγές, ενώ στην προηγούμενη είχαμε περισσότερες από 80», παρατήρησε.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα βγει από αυτή την περιπέτεια πιο δυνατό. «Να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι την επόμενη ημέρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα βγει πιο ισχυρό, πολλαπλά πιο ισχυρό. Θα βγει πιο ισχυρό σε προσωπικό. Θα βγει πιο ισχυρό σε εμπειρίες, διότι αυτή η διαδικασία είναι μια πρωτοφανής εμπειρία για όλους σας, αλλά μας κάνει καλύτερους στο να αντιμετωπίζουμε τέτοιες έκτακτες περιστάσεις. Θα είμαστε πιο ισχυροί σε εξοπλισμό, θα είμαστε πιο ισχυροί και ως προς την αντίληψή μας για την Υγεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ξέρουμε ότι θα έχουμε ακόμη μία με δύο εβδομάδες πολύ δύσκολες μπροστά μας, αλλά ξέρουμε επίσης ότι όταν με το καλό αρχίσουμε να βγαίνουμε από το καθεστώς των αυστηρών περιορισμών, ότι πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Διότι, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν το κάναμε το καλοκαίρι. Η ευθύνη βαραίνει όλους μας πιστεύω, και εγώ πρώτος έχω αναγνωρίσει το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στην Πολιτεία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τελικά ότι οι ατομικές συμπεριφορές είναι αυτές που καθορίζουν το ρυθμό διασποράς της πανδημίας», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση που θα γίνει θα είναι στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και εξήγησε : «Έχουμε Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, η Πρωτοβάθμια θα σηκώσει το βάρος του εμβολιασμού, άρα είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να αξιολογήσουμε δυνατότητες και αδυναμίες στην πρωτοβάθμια και αυτή θα είναι η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση του Υπουργείου Υγείας για την οποία έχουμε μιλήσει και μιλάμε δεκαετίες τώρα. Ήρθε η ώρα να την κάνουμε πράξη, όπως ήρθε η ώρα να κάνουμε πράξη και ακόμη πιο ενεργές πολιτικές στο κομμάτι της δημόσιας υγείας και της πρόληψης».

Προβληματισμός από τα ευρήματα της Επιτροπής 

Τα ευρήματα της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων για την πορεία του κοροναϊού, που έφθασαν την Παρασκευή το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ενέτειναν τον προβληματισμό της κυβέρνησης.

Και αυτό γιατί τα στοιχεία και ειδικότερα ο δείκτης Rt (αριθμός ατόμων που μπορεί να μολύνει ένα κρούσμα) δείχνουν ανάσχεση της πανδημίας, αλλά όχι με τους ρυθμούς που ανέμενε κυβέρνηση, ειδικά καθώς η χώρα συμπληρώνει τρεις εβδομάδες υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή της Κυριακής), το Rt προχθές εκκινείτο στο 0,68 στην Αττική, στο 0,85 στη Θεσσαλονίκη, στο 0,75 στη Βόρεια Ελλάδα και στο 0,84 στη Νότια Ελλάδα. Επίσης αυξητικές τάσεις καταγράφονταν στην Πάτρα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία.

Η πτωτική τάση των κρουσμάτων, αλλά με διατήρησή τους σε υψηλό επίπεδο, όπως λέγεται, δεν είναι αποκλειστικά Ελληνικό φαινόμενο.

Στην Γερμανία, μάλιστα, όπου έχει επιβληθεί αυστηρό lockdown καταγράφεται άνοδος.

Εκτιμάται βάσιμα πως μερίδα του πληθυσμού δεν εφαρμόζει αποτελεσματικά τα μέτρα προφύλαξης, ενώ συνεχίζεται η μετάδοση του ιού από τις νεότερες στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Τουλάχιστον μίας εβδομάδας καθυστέρηση 

Σε κάθε περίπτωση με τα υφιστάμενα δεδομένα έχουν αναθεωρηθεί όλες οι προσεγγίσεις αναφορικά με τον χρόνο ομαλοποίησης της κατάστασης, με την χώρα ουσιαστικά να «τρέχει» με μια -τουλάχιστον- εβδομάδα καθυστέρηση.

Ετσι, πλέον αναμένεται ουσιαστική μείωση των νοσηλειών στις ΜΕΘ και των εισαγωγών στα νοσοκομεία από την μεθεπόμενη εβδομάδα και όχι άμεσα.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει επιπτώσεις και στο χρονοδιάγραμμα άρσης του lockdown, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αυτό θα υλοποιηθεί.

Σχετικές ανακοινώσεις πρέπει να αναμένονται περί τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, όταν η επιδημιολογική εικόνα θα είναι σαφέστερη. Όμως, η κυβέρνηση θα κινηθεί εξαιρετικά προσεκτικά:

Όπως αναφέρουν συνομιλητές του Πρωθυπουργού, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης διαμηνύει συνεχώς ότι «προτεραιότητά του είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Επίσης, προστίθεται ότι δεν θα έχει νόημα μια «βιαστική» άρση των περιοριστικών μέτρων που θα επαναφέρει -ενδεχομένως ακόμη οξύτερο- το πρόβλημα τον Ιανουάριο.

Τί θα ανοίξει πρώτα 

Ετσι, το πιθανότερο είναι να ανακοινωθεί ότι θα επαναλειτουργήσουν σε πρώτη φάση τα δημοτικά σχολεία και στη συνέχεια το λιανεμπόριο, ενώ όλα παραμένουν ανοικτά αναφορικά με την εστίαση.

Σε δύο φάσεις το lockdown; 

Επίσης, στο «τραπέζι» έχει πέσει και το σενάριο η σταδιακή άρση του lockdown να γίνει σε δύο φάσεις.

Δηλαδή να ξεκινήσει από τις λιγότερο επιβαρυμένες περιφέρειες και να ακολουθήσουν -όταν το επιδημιολογικό φορτίο μειωθεί και εκεί- οι υπόλοιπες.

Οπως λέγεται, δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν «κλειστοί» νομοί με καλή επιδημιολογική εικόνα, λόγω, για παράδειγμα, της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας, ειδικά αφού το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό θα παραμείνει σε ισχύ.

Στον αντίποδα, πάντως, προβάλλεται το επιχείρημα ότι η επιδημιολογική εικόνα σε πολλές περιοχές της χώρας μεταβάλλεται με μεγάλη ταχύτητα, οπότε η επιστροφή στο καθεστώς των «πορτοκαλί» και «κόκκινων» περιοχών μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα.

Η στάση των πολιτών έναντι του εμβολίου

Με το βλέμμα στραμμένο στην εξέλιξη της πανδημίας, η κυβέρνηση ευλόγως έχει αρχίσει να προετοιμάζεται και για την «υποδοχή» του εμβολίου, ώστε από το τέλος της Άνοιξης να επικρατεί μια άλλη εικόνα στη χώρα και η μεγάλη περιπέτεια του κοροναϊού να αρχίσει να αποτελεί παρελθόν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι σύμφωνα με τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις περί το 30% του πληθυσμού εμφανίζεται απρόθυμο να εμβολιαστεί.

Ενδεικτικά επ’ αυτού είναι τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης της Pulse για τον ΣΚΑΙ. Στην ερώτηση «θα κάνετε το εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό, όταν αυτό εγκριθεί και είναι διαθέσιμο, δωρεάν για εσάς;» το 64% απαντά θετικά .

«Σίγουρα ναι» δηλώνει το 37% και «μάλλον ναι» το 27%. Διστακτικό, ωστόσο, εμφανίζεται το 30% των πολιτών.

Οι ηλικίες από 60 ετών και άνω στη συντριπτική τους πλειονότητα (82%) αναφέρουν πως θα κάνουν το εμβόλιο. Αντιθέτως, από τους νεότερους (17-29 ετών), οι μισοί δηλώνουν πως σίγουρα ή μάλλον δεν θα προβούν σε εμβολιασμό.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΚοροναϊόςΕλλάδα κοροναϊός