Λίπος: Πώς μετατρέπεται σε «εργαλείο» ομορφιάς;

Η περίσσια λίπους αποτελεί ένα από τα συχνότερα αισθητικά προβλήματα για άνδρες και γυναίκες, όμως, πλέον, στα χέρια των ειδικών, μπορεί να μετατραπεί σε «εργαλείο» για μία καλλίγραμμη σιλουέτα.

«Τα τελευταία χρόνια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λίπος για να βελτιώσουμε την εμφάνισή μας.  Η χρήση του αυτόλογου -δηλαδή από το ίδιο το σώμα- λίπους αποτελεί πλέον τη νούμερο ένα τάση για την αποκατάσταση αισθητικών προβλημάτων σε πρόσωπο και σώμα, παγκοσμίως, ενώ κερδίζει έδαφος με αλματώδεις ρυθμούς και στη χώρα μας.

Η χρήση αυτόλογου λιπώδους ιστού αξιοποιείται τόσο για την αύξηση του όγκου, δηλαδή το “γέμισμα” κενών, όσο και για την αισθητική ανάπλαση, δηλαδή τη διόρθωση ατελειών σε διάφορες περιοχές του προσώπου και του σώματος. Οι σύγχρονες μελέτες καταδεικνύουν ότι ο λιπώδης ιστός είναι πλούσιος σε βλαστοκύτταρα, που συμβάλλουν στην αγγειογένεση και την ανάπλαση ιστών», αναφέρει η δρ Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, Πλαστικός Χειρουργός, Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS).

Το αυτόλογο λίπος χρησιμοποιείται σήμερα και στην επανορθωτική χειρουργική, όπως για παράδειγμα μετά από ατύχημα ή χειρουργείο, αποκαθιστώντας ελλείμματα και βλάβες που παλαιότερα απαιτούσαν περισσότερες, πολύωρες και «βαριές» επεμβάσεις, χωρίς μάλιστα το αποτέλεσμα να είναι το επιθυμητό.

Μικρές παρεμβάσεις με Lipofilling

Η μέθοδος αποτελεί μία εναλλακτική επιλογή αντί του υαλουρονικού οξέος και ενδείκνυται για το γέμισμα ρυτίδων (προσώπου, μεσόφρυο, ρινοχειλικές, περιοφθαλμικές κ.ά.) και ουλών, για την ενίσχυση των ζυγωματικών, την αποκατάσταση του ντεκολτέ,  τη διόρθωση του περιγράμματος του προσώπου και του λαιμού, την πρόσθεση όγκου στα χείλη, στην άνω επιφάνεια των χεριών κ.α.. Μπορεί, ωστόσο, να εφαρμοστεί και στο σώμα για την αντιμετώπιση μικρών λιποδυστροφιών στους γλουτούς και τους μηρούς.

Κατά την εφαρμογή της, με ειδικές σύριγγες λαμβάνεται λίπος από περιοχή όπου υπάρχει πλούσιος λιπώδης ιστός και, μετά από ειδική επεξεργασία, τοποθετείται εκεί όπου υπάρχει έλλειμμα.

Η διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί στο ιατρείο, χωρίς αναισθησία. Μετά την επέμβαση ενδεχομένως να παρουσιαστεί ερυθρότητα στο δέρμα, η οποία υποχωρεί το πολύ σε δύο ημέρες. Επίσης, ενδέχεται να εμφανιστεί μικρό οίδημα στην περιοχή, το οποίο υποχωρεί σταδιακά ή μικρές εκχυμώσεις που καλύπτονται με μακιγιάζ και «εξαφανίζονται» σε μικρό χρονικό διάστημα.

Την πρώτη εβδομάδα συνιστάται να αποφεύγεται η έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία και σολάριουμ καθώς και η έντονη σωματική δραστηριότητα.

«Το αποτέλεσμα είναι άμεσα εμφανές και διαρκεί για περισσότερο από 12 μήνες. Ωστόσο, η θεαματική διαφορά γίνεται αισθητή από την 3η εβδομάδα μέχρι και τον 3ο μήνα.

Η μέθοδος μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες, όπως η αυτόλογη μεσοθεραπεία, για την ενίσχυση και διατήρηση του αποτελέσματος μέχρι και πάνω από δύο χρόνια. Το βασικό πλεονέκτημά της είναι το φυσικό και μακροχρόνιο αποτέλεσμα», σημειώνει η ειδικός.

Liposculpture για μεγαλύτερες επιφάνειες

Όταν το έλλειμμα όγκου είναι μεγαλύτερης έκτασης, λαμβάνεται με λιποαναρρόφηση λίπος από περιοχές όπου υπάρχει περίσσεια, όπως για παράδειγμα η κοιλιά, οι γλουτοί ή οι μηροί («ψωμάκια») και, μετά από ειδική επεξεργασία, τοποθετείται στις περιοχές όπου υπάρχει έλλειμμα.

Η διαδικασία απαιτεί νοσοκομειακό περιβάλλον και διενεργείται από εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό. Γίνεται με τοπική αναισθησία, μέθη ή γενική αναισθησία, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, και δεν απαιτείται νοσηλεία. Η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση, ωστόσο συστήνεται η αποφυγή έντονης σωματικής δραστηριότητες για 1-2 εβδομάδες. Επίσης, απαιτείται η χρήση ειδικού σουτιέν, ζώνης ή κορσέ, ανάλογα με την περιοχή και με το εύρος της λιποαναρρόφησης που έχει γίνει  για 7-10 ημέρες . Το αποτέλεσμα είναι άμεσα εμφανές και βελτιώνεται μέρα με την ημέρα, μέχρι και τους 12 μήνες, ενώ διαρκεί εφ’ όρου ζωής.

«Με την εφαρμογή της μεθόδου γίνεται αποκατάσταση σε τρία επίπεδα: αφαίρεση όγκου εκεί όπου υπάρχει περίσσια, πρόσθεση εκεί όπου υπάρχει έλλειμμα και αναγέννηση των ιστών με τη δράση των βλαστοκυττάρων. Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση όγκου στους γλουτούς και τους μαστούς, για την αποκατάσταση λιποδυστροφίας (κυτταρίτιδα) ή την αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή. Στην περίπτωση του μαστού, η μέθοδος αποτελεί εναλλακτική επιλογή για τα άτομα που δεν επιθυμούν τοποθέτηση ενθεμάτων. Ωστόσο, απαιτείται προσεκτικός χειρισμός, καθώς η τοποθέτηση λίπους στη συγκεκριμένη περιοχή του σώματος, ενδέχεται να μειώσει την ευκρίνεια των απεικονιστικών εξετάσεων. Στους γλουτούς το λίπος τοποθετείται σε επίπεδο μυών, ούτως ώστε να έχει μεγαλύτερη ακρίβεια ως προς την ομοιομορφία του αποτελέσματος. Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται και για την πρόσθεση όγκου στις γάμπες και τους βραχίονες. Η μέθοδος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μετά από βαριατρικές επεμβάσεις», εξηγεί η ειδικός.

Στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γερμανία, Ελβετία, Σουηδία, η λιπομεταφορά είναι δημοφιλής για την πρόσθεση όγκου στο στήθος, ενώ στην Αμερική διενεργείται κατά κόρον για την αύξηση όγκου στους γλουτούς.

«Επειδή ένα ποσοστό του λίπους που τοποθετείται απορροφάται από τον οργανισμό, αρχικά εγχύεται μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που πραγματικά απαιτείται, έτσι ώστε να παραμείνει η ποσότητα που θα διασφαλίσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι με το λίπος δεν υπάρχει κίνδυνος απόρριψης, καθώς δεν πρόκειται για ξένο υλικό και, λόγω του ότι έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, δεν προκαλούνται ανομοιομορφίες.

Η βελτίωση του προσώπου και της σιλουέτας με τη μεταφορά του λίπους από το ίδιο το σώμα, έχει πλέον μεγάλη αποδοχή και υπάρχει μεγάλη εμπειρία. Είναι μία αποτελεσματική αναγεννητική θεραπεία, που δεν ενέχει κινδύνους», καταλήγει δρ Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ.

λίποςπλαστικός χειρουργόςLipofillingLiposculpture