Μακιγιάζ, αντιηλιακό και υπεριώδεις ακτίνες: Τι πρέπει να γνωρίζετε

 Το δέρμα σας είναι το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα σας. Είναι το πιο εξωτερικό στρώμα και προστατεύει όλα τα άλλα όργανα από τον κίνδυνο.
Ορισμένοι τύποι μακιγιάζ μπορούν να σας προστατεύσουν από τη φθορά του ήλιου. Έτσι αρκετοί παραιτούνται από άλλους τύπους προστασίας όπως το αντηλιακό. Αλλά όταν πρόκειται για υπεριώδεις ακτίνες (UV), δεν μπορείτε ποτέ να είστε πολύ ασφαλείς.

Τι είναι οι ακτίνες UV;

Το ηλιακό φως περιέχει υπεριώδη ακτινοβολία. Οι ακτίνες UV παρέχουν στο σώμα σας βιταμίνη D, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, την υγεία των οστών και πολλά άλλα. 

Οι ακτίνες UV μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνες. Η υπερβολική έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Ηλιακό έγκαυμα
  • Γήρανση του δέρματος
  • Δερματική βλάβη
  • Καρκίνος του δέρματος

Οι ακτίνες UV προέρχονται φυσικά από τον ήλιο. Ωστόσο, τα σολάριουμ και ορισμένα λέιζερ μπορούν να σας εκθέσουν σε τεχνητή υπεριώδη ακτινοβολία.

Τι είναι ο δείκτης UV;

Ο δείκτης υπεριώδους (UV) είναι ο τρόπος με τον οποίο οι μετεωρολογικές υπηρεσίες υποδεικνύουν την ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου. Η βαθμολογία χρησιμεύει για να καθοδηγήσει τον τρόπο με τον οποίο προστατεύεστε από την υπερβολική έκθεση. 

Τι γίνεται με το SPF;

Το μακιγιάζ, το αντηλιακό και άλλα καλλυντικά έχουν παράγοντα αντηλιακής προστασίας (SPF). Τα καλλυντικά με ετικέτα SPF προστατεύουν το δέρμα σας από τις βλάβες από τον ήλιο. 

Ο δείκτης SPF μετρά την ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που χρειάζεται για να οδηγήσει σε ηλιακό έγκαυμα. Όσο υψηλότερο είναι το SPF ένα προϊόν, τόσο καλύτερα για το δέρμα σας για να αντιμετωπίσει την υπεριώδη ακτινοβολία χωρίς να καεί.  Για παράδειγμα, το αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 15 παρέχει επαρκή προστασία, αλλά ο δείκτης SPF 30 ή 50 προστατεύει ακόμη περισσότερο.

Είναι αρκετό το μακιγιάζ με SPF;

Το μακιγιάζ με SPF είναι ελκυστικό. Μπορείτε να περιορίσετε την πρωινή σας ρουτίνα, να προστατέψετε το δέρμα σας και να δείχνετε ωραία με λιγότερα βήματα. Αλλά, δυστυχώς, μπορεί να μην είναι αρκετό για να σας προστατεύσει από τη φθορά του ήλιου. 

Σκεφτείτε το λογικά. Ένα καλλυντικό με SPF προστατεύει το δέρμα που καλύπτει. Το μακιγιάζ με SPF θα προστατεύσει περιοχές όπως τα χείλη και τα μάγουλά σας. 

Τώρα, τι γίνεται με τα χέρια, το λαιμό, το στήθος, τα χέρια και άλλες εκτεθειμένες περιοχές; Το μακιγιάζ σας με SPF δεν θα βοηθήσει στην προστασία αυτών των περιοχών από τη φθορά του ήλιου. 

Το μακιγιάζ με προσθήκη αντηλιακού μπορεί να είναι αρκετό για να προστατέψει το πρόσωπό σας (αν το χρησιμοποιείτε σε ολόκληρο το πρόσωπό σας). Μια ασφαλής και συνιστώμενη ρουτίνα είναι να χρησιμοποιείτε αντηλιακό μαζί με το μακιγιάζ σας με SPF. Το αντηλιακό προστατεύει ό,τι δεν φτάνει το μακιγιάζ σας.

Παρόλο που το μακιγιάζ σας μπορεί να μην παρέχει αρκετή προστασία από τον ήλιο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να διατηρήσετε το δέρμα σας ασφαλές. Αποφύγετε τις ώρες αιχμής. Θα πρέπει να περιορίσετε τον χρόνο που περνάτε στο άμεσο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας . Οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο επικίνδυνες από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ., επομένως η αποφυγή τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τη ζημιά από τον ήλιο. 

Βρείτε σκιά. Δεν χρειάζεται να μένετε μέσα για να αποφύγετε τις ακτίνες UV. Το να χαλαρώνετε κάτω από μια ομπρέλα, να κάθεστε κάτω από ένα δέντρο και να χαλαρώνετε σε ένα κιόσκι σας κρατούν μακριά από τις ακτίνες του ήλιου. Αλλά, φυσικά, θα πρέπει ακόμα να χρησιμοποιείτε αντηλιακό και να φοράτε προστατευτικά ρούχα. 

Σκεπαστείτε με ρούχα. Μπορεί να είναι άβολο στην αρχή, αλλά το να καλύψετε το δέρμα σας με ρούχα θα το προστατεύσει από τις ακτίνες UV. Ρούχα όπως μακρυμάνικα πουκάμισα και παντελόνια θα σώσουν το δέρμα σας. Ακόμη και απλά αξεσουάρ όπως γυαλιά ηλίου και καπέλα βοηθούν. 

Τα καπέλα θα σας βοηθήσουν αν έχετε ελάχιστα έως καθόλου μαλλιά. Η κορυφή του κεφαλιού σας είναι ευαίσθητη στον ήλιο. Χωρίς τρίχες για την προστασία του τριχωτού της κεφαλής σας, εκτίθεστε σε έντονη υπεριώδη ακτινοβολία. 

Τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν επίσης τους βολβούς των ματιών σας, όχι μόνο το δέρμα των βλεφάρων σας. Η βλάβη από τον ήλιο μπορεί να βλάψει το δέρμα των ματιών σας . Οι ακτίνες UV μπορούν επίσης να βλάψουν τα μάτια σας και να οδηγήσουν σε καταρράκτη. Αποφύγετε το ανοιχτόχρωμο περιβάλλον. Το χιόνι, η άμμος και το ελαφρύ σκυρόδεμα (τσιμέντο) αντανακλούν το φως του ήλιου. Αυτή η αντανάκλαση κάνει τις ακτίνες UV πιο έντονες και μπορεί να διπλασιάσει την έκθεσή σας.

Χρησιμοποιήστε αντηλιακό όπως συνιστάται. Το ληγμένο αντηλιακό παρέχει λιγότερη προστασία από τις ακτίνες UV. Επιπλέον, βάζετε ξανά αντηλιακό κάθε δύο ώρες ενώ βρίσκεστε έξω. Εφαρμόστε το ξανά πιο συχνά εάν ιδρώνετε ή κολυμπάτε. 

Εξοικειωθείτε με τις τοπικές τάσεις του δείκτη UV. Η τοποθεσία σας θα έχει τις τάσεις του δείκτη UV. Εάν γνωρίζετε τα συχνά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας, γνωρίζετε τι είδους προφυλάξεις πρέπει να λάβετε.

Ποιος είναι σε κίνδυνο;

Όλα τα χρώματα δέρματος μπορεί να υποστούν βλάβη από τον ήλιο όταν εκτεθούν σε ακτίνες UV. Τα άτομα με φυσικά χλωμό δέρμα και ανοιχτόχρωμα μαλλιά θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα.

Άτομα που λαμβάνουν θεραπεία για καρκίνο του δέρματος ή έχουν μέλη της οικογένειας με καρκίνο του δέρματος θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτικά. Θα μπορούσαν να διατρέχουν κίνδυνο όταν εκτίθενται σε ακτίνες UV.

αντιηλιακόΜακιγιάζ