Με μάσκες και γάντια η σταδιακή επιστροφή στην “κανονικότητα”

Η αντίστροφη μέτρηση για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων έχει ξεκινήσει και η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον ανάλογης κρισιμότητας διλημμάτων, όπως εκείνα, τα οποία κλήθηκε να διαχειριστεί όταν έπρεπε να αποφασίσει σχεδόν καθολικό Lock Down στη χώρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία.

Το Μέγαρο Μαξίμου και η ειδική επιστημονική ομάδα με την οποία συνεργάζεται στενά εκτιμά ότι μέχρι τις 27 Απριλίου, θα υπάρχει μία σαφής εικόνα, η οποία θα παγιώνει τα μέχρι σήμερα θετικά αποτελέσματα της προσπάθειας περιορισμού του κοροναϊού. Στο ίδιο διάστημα, θα έχουν αρχίσει να φαίνονται και τα αποτελέσματα από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ήδη ξεκινήσει τη σταδιακή άρση μέτρων ( Ισπανία, Αυστρία, Δανία ).

  • Αυτή τη στιγμή, δύο ημερομηνίες εξετάζονται ως οι επικρατέστερες για την έναρξη της σταδιακής άρσης των μέτρων, ή με άλλα λόγια, για το Σχέδιο Μετάβασης, όπως θα ονομαστεί: H 4η Μαίου και η 11η Μαίου, με πιθανότερη, αν όλα πάνε καλά, την πρώτη.  Το Σχέδιο θα ξεδιπλώνεται σε διαδοχικές φάσεις, διαφορετικές για κάθε τομέα της οικονομίας και για κάθε πληθυσμιακή ομάδα.

Καθώς η χώρα μας συμπληρώνει την όγδοη εβδομάδα σε συνθήκες κοροναϊού, η επαναφορά στην “κανονικότητα” είναι ένα δύσκολο στοίχημα, με πολλές κρίσιμες παραμέτρους, διότι τα μέτρα θα αρχίσουν να αίρονται σταδιακά, αλλά δεν θα αφορούν ταυτόχρονα όλο τον πληθυσμό, ούτε με τον ίδιο τρόπο ούτε κατά τον ίδιο χρόνο, ενώ δεν αποκλείεται και η κατά τόπους, μερική ή ολική, άρση των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας που έχουν εφαρμοστεί.

Τη δυσκολία της στρατηγικής εξόδου από τα μέτρα περιέγραψε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, την περασμένη εβδομάδα: «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια μαγική συνταγή. Σε κάποιες χώρες η άρση αφορά τομείς της οικονομίας, όπως οι κατασκευές, σε άλλες, όπως η Δανία, ανοίγουν σταδιακά τα σχολεία και ειδικά αυτά που φιλοξενούν μικρότερα παιδιά, αλλά με πάρα πολύ αυστηρούς κανόνες. Στη Γερμανία, στις 20 Απριλίου, ανοίγουν καταστήματα μεγαλύτερα των 800 τετραγωνικών μέτρων. Πάλι με αυστηρό αριθμό εισερχομένων, αυστηρούς κανόνες υγιεινής. Παντού δυσκολίες, παντού αποστάσεις, παντού υγιεινή, αυτό θα είναι ο κοινός παρονομαστής».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο Economico.gr

Δείτε επίσης

Πώς τα μέτρα απομόνωσης «έκρυψαν» φέτος τη γρίπη

Οι 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ ζητούν «δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση» στα «μελλοντικά εμβόλια»

Κοροναϊόςlockdown