Με πιστοποιητικό ότι δεν είναι φορέας του κοροναϊού θα γίνεται η επιβίβαση στα αεροπλάνα από τους ταξιδιώτες του εξωτερικού

Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης της ΟΝΝΕΔ, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης αποκάλυψε τις σημαντικότερες οδηγίες για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν κατά τη διάρκεια της φετινής τουριστικής περιόδου.

Ο υπουργός Τουρισμού προανήγγειλε επίσης διακρατικές συμφωνίες με χώρες όπως Βουλγαρία, Ισραήλ, Κύπρος, για την ελεύθερη μετάβαση και επιστροφή Ελλήνων τουριστών σε αυτές. Ο ίδιος είπε ότι από τα 18 δισ. ευρώ τουριστικά έσοδα που είχαμε πέρυσι, φέτος θα έχουμε το πολύ 8 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχει συντάξει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ και αφορούν, ξενοδοχεία, αεροπορικές πτήσεις εξωτερικού είναι τα εξής:

  • Για να επιβιβαστεί ένας επιβάτης από το εξωτερικό σε πτήση που έχει προορισμό την Ελλάδα, θα πρέπει το αργότερο εντός των τελευταίων 72 ωρών να έχει λάβει πιστοποιητικό υγειονομικού χαρακτήρα ότι δεν είναι φορέας του κοροναϊού. Χωρίς αυτό δεν θα γίνεται επιβίβαση.
  • Στις πτήσεις εντός της Ελλάδας δεν θα υπάρχουν κενές θέσεις, δηλαδή η χωρητικότητά τους θα είναι πλήρης προκειμένου, όπως είπε, να είναι οικονομικά βιώσιμες οι αερομεταφορές.
  • Για πτήσεις έως τεσσάρων ωρών δεν θα σερβίρεται φαγητό στους επιβάτες αλλά μόνο συσκευασμένα σνακς.
  • Οι τουρίστες θα αναχωρούν από τη χώρα χωρίς κανέναν έλεγχο προκειμένου να μην έχουμε τον κίνδυνο εγκλωβισμού τους και παραμονής σε καραντίνα στην Ελλάδα, κάτι το οποίο θα αποτελούσε αντικίνητρο για την επιλογή της χώρας μας ως τόπου διακοπών.
  • Σε κάθε τουριστική περιοχή της χώρας το υπουργείο Τουρισμού θα μισθώσει ένα τουριστικό κατάλυμα το οποίο θα λειτουργεί ως “ξενοδοχείο καραντίνας”, όπου θα μεταφέρονται τουρίστες που διαπιστώνεται ότι είναι φορείς του κοροναϊού.
  • Κάθε ξενοδοχείο – τουριστικό κατάλυμα θα υποχρεωθεί να συμβληθεί με γιατρό, ο οποίος είτε διά ζώσης είτε με τηλεϊατρική θα διαπιστώνει εάν ένας τουρίστας πρέπει να υποβληθεί σε τεστ για κοροναϊό. Τα τεστ για κοροναϊό θα έχουν αποτέλεσμα το αργότερο εντός 6 ωρών, προκειμένου όποιος διαπιστώνεται θετικός να μεταφέρεται σε ξενοδοχεία καραντίνας.
  • Θα γίνει ειδική εκπαίδευση του προσωπικού κάθε ξενοδοχείου για ειδικούς κανόνες υγιεινής.
  • Δεν θα υπάρχουν μπουφέδες στα ξενοδοχεία, αλλά μόνο σερβίρισμα, πλην ίσως των πολύ μικρών ξενοδοχείων.
  • Οι ξαπλώστρες θα είναι αραιωμένες και θα έχουν κάλυμμα μιας χρήσης για κάθε λουόμενο.

Πηγή: economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

ΕλλάδαΚοροναϊόςταξιδιώτεςυγειονομικό πρωτόκολλο