Με ποιον τρόπο τα κινητά μπορούν να μας προφυλάξουν από τις selfies του θανάτου

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, αναζητώντας την ιδανική τοποθεσία για μια ριψοκίνδυνη selfie, προκειμένου να εντυπωσιάσουν όσους τους ακολουθούν στα socia media.

Ωστόσο η τεχνολογία των smartphones, που χρησιμοποιεί την εφαρμογή πλοήγησης GPS (Global Positioning System) ή το υψόμετρο, θα μπορούσε ενδεχομένως να αξιοποιηθεί για να αποφευχθούν αυτά τα ατυχή περιστατικά, σύμφωνα με μια επιστολή, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Wilderness & Environmental Medicine, και την υπογράφουν ο Dr Gerard Flaherty και ο Dr Michael Smith, από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας Galway.

Οι δύο ερευνητές επισημαίνουν ότι τα κινητά τηλέφωνα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μετάδοση προφορικών προειδοποιήσεων ασφαλείας σε χρήστες, που πρόκειται να φωτογραφηθούν σε επικίνδυνες τοποθεσίες, όπως η άκρη ενός γκρεμού.

“Με βάση τη θέση GPS ή το υψόμετρο της περιοχής, προτείνουμε να υπάρχουν δυνατότητες για την παροχή προφορικών μηνυμάτων ασφαλείας σε άτομα, που έχουν το τηλέφωνό τους σε λειτουργία κάμερας, προειδοποιώντας τους ότι είναι πολύ κοντά σε κάθετη πτώση. Σε τέτοιες περιπτώσεις η λειτουργία της κάμερας μπορεί να απενεργοποιείται, έως ότου το άτομο απομακρυνθεί από το επικίνδυνο σημείο”, αναφέρει η δημοσίευση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η Ινδία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των χωρών, που έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό αυτοκτονιών λόγω φωτογραφιών selfie, και ακολουθούν η Ρωσία και οι ΗΠΑ. Τα περισσότερα θύματα είναι νέοι άνδρες γύρω στα 20.

Ο Ponnurangam Kumaraguru, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Πληροφορικής Indraprastha στο Δελχί, ανέπτυξε μια εφαρμογή, την λεγόμενη Saftie, που συγκεντρώνει δεδομένα από χρήστες, που επισημαίνουν τοποθεσίες, τις οποίες θεωρούν επικίνδυνες. Θεωρεί ότι οι παρεμβάσεις αυτού του είδους είναι πολύ πιθανό να είναι αποτελεσματικές, ιδιαίτερα εάν τα δεδομένα, που συγκεντρώνονται, χρησιμοποιούνται σε δημοφιλείς εφαρμογές, όπως οι Χάρτες της Google.

Οι Ιρλανδοί ερευνητές ανέφεραν και άλλους τρόπους προφύλαξης από τις selfies του θανάτου, συμπεριλαμβανομένων των προειδοποιητικών πινακίδων και της δημιουργίας ζωνών, απαγορευτικών για selfie, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.