Μελέτη αποκαλύπτει πώς η βιταμίνη Κ βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ μειωμένης πρόσληψης βιταμίνης Κ και αυξημένου κινδύνου για διαβήτη. Μια νέα μελέτη από Καναδούς ερευνητές αποκαλύπτει πώς η βιταμίνη, που συνήθως βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα.

Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή θρεπτική ουσία απαραίτητη για την πήξη του αίματος, την υγεία των οστών και της καρδιάς. Το θρεπτικό συστατικό εμποδίζει τη συσσώρευση ασβεστίου στις αρτηρίες, προκαλώντας μειωμένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακών και νεφρικών παθήσεων.

Αν και η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ είναι σπάνια, τα ανεπαρκή επίπεδα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα με την πήξη του αίματος, να αποδυναμώσουν τα οστά και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Η βιταμίνη Κ είναι ένα θρεπτικό συστατικό που διασπάται εύκολα και αποβάλλεται μέσω των ούρων ή των κοπράνων. Ως εκ τούτου, ακόμη και με υψηλή πρόσληψη, υπάρχει μια σπάνια πιθανότητα να προκληθεί τοξικότητα στο σώμα, σε αντίθεση με άλλα λιποδιαλυτά θρεπτικά συστατικά.

Διατροφικές πηγές πλούσιες σε βιταμίνη Κ περιλαμβάνουν λαχανικά όπως λάχανο, σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, μπρόκολο και είδη κρέατος όπως μοσχαρίσιο συκώτι, κιμάς, κοτόπουλο και μπέικον. Άλλα τρόφιμα όπως το σέσκουλο, τα δαμάσκηνα, τα βατόμουρα και τα βατόμουρα είναι επίσης καλές πηγές βιταμίνης Κ.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cell Reports , ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ όχι μόνο καθόρισαν τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης Κ και του διαβήτη, αλλά ανακάλυψαν επίσης πώς βοηθά στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο.

«Ο διαβήτης είναι γνωστό ότι προκαλείται από τη μείωση του αριθμού των βήτα κυττάρων ή από την αδυναμία τους να παράγουν αρκετή ινσουλίνη, εξ ου και το έντονο ενδιαφέρον μας για αυτό το νέο εύρημα. ήταν απαραίτητο να προσδιοριστεί ποια πρωτεΐνη στοχεύτηκε από γάμμα-καρβοξυλίωση σε αυτά τα κύτταρα», δήλωσε ο Mathieu Ferron, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

Η ομάδα ανακάλυψε μια νέα πρωτεΐνη που εξαρτάται από τη βιταμίνη Κ, ανοίγοντας το δρόμο για ένα νέο πεδίο έρευνας.

“Καταφέραμε να εντοπίσουμε μια νέα γ-καρβοξυλιωμένη πρωτεΐνη που ονομάζεται ERGP. Η μελέτη μας δείχνει ότι αυτή η πρωτεΐνη παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων ασβεστίου στα βήτα κύτταρα προκειμένου να αποτραπεί η διαταραχή της έκκρισης ινσουλίνης. Τέλος, δείχνουμε ότι η βιταμίνη Το K μέσω της γάμμα-καρβοξυλίωσης είναι απαραίτητο για το ERGP να εκτελέσει το ρόλο του», πρόσθεσε η Julie Lacombe, συν-ερευνήτρια της μελέτης .

front-storiesβιταμίνη Κ