Μεταξύ 20-30.000 τα κρούσματα στην Ελλάδα

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα δείχνουν ότι μέχρι σήμερα ο ιός δεν μπορεί να έχει προσβάλλει περισσότερους από 20-30.000 συμπολίτες μας. Μάλιστα ο αριθμός αυτός φαίνεται ως ένα ακραίο σενάριο, το οποίο όμως βασίζεται σε συγκεκριμένα μαθηματικά μοντέλα που μπορούν να υπολογίζουν τον επιπολασμό της νόσου στην κοινότητα και αυτός δεν ξεπερνά το 0,2-0,3%.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, ο αριθμός εμφάνισης νέων κρουσμάτων αλλά περισσότερο οι διασωληνωμένοι ασθενείς και οι θάνατοι, καταδεικνύουν την πορεία της νόσου. Κι αυτό διότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε μόλις 146 θανάτους από ένα ιό ο οποίος θα είχε εξαπλωθεί ιδιαίτερα. Αν τα κρούσματα ήταν εκατοντάδες φορές περισσότερα αυτό θα είναι φανεί και στην καταγραφή των σοβαρών περιστατικών.

Με βάση λοιπόν τους σχετικούς μαθηματικούς υπολογισμούς τα κρούσματα δεν μπορεί να ξεπερνούν τις 20 με 30 χιλιάδες. Μάλιστα επειδή μιλά για κρούσματα από την αρχή της εκδήλωσης της επιδημίας στη χώρα, πολλοί από αυτούς που νόσησαν, σίγουρα πλέον έχουν θεραπευτεί.

Όσον αφορά τους δείκτες που θα μας πούνε πώς κινείται η επιδημία τις επόμενες ημέρες, εκτός από το R0 ο υπολογισμός του οποίου έχει μία διαφορά φάσης από την εξέλιξη της επιδημίας, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο αριθμός των λεγόμενων “ορφανών” ή ανεξάρτητων κρουσμάτων.

Όπως αναφέρει ο κ.Μαγιορκίνης, “Εδώ έρχεται να μας δώσει την λύση η πληθυσμιακή γενετική και η θεωρία της σύγκλισης (Coalescent Theory) με πατέρα τον John Kingman. Η θεωρία αυτή συσχετίζει την ταχύτητα ανεύρεσης κοινών προγόνων σε ένα γενεαλογικό δέντρο (και κατά αναλογία σε ένα δίκτυο μετάδοσης) με το μέγεθος του πληθυσμού”.

Ένα απλό παράδειγμα: πάω σε ένα χωριό ή σε μία πόλη και διαλέγω 2 άτομα τυχαία. Στο χωριό είναι πολύ πιο πιθανό να βρω 2 άτομα να είναι αδέρφια ή συγγενείς παρά στην πόλη.

Με παρόμοιο τρόπο: πάω σε ένα χωριό και σε μία πόλη και βρίσκω 2 άτομα μολυσμένα με κορονοϊό. Στο χωριό είναι πολύ πιο πιθανό να βρω σχέση μεταξύ των θετικών μέσω ιχνηλάτησης παρά στην πόλη.

“Συνεπώς ο αριθμός των “ορφανών” κρουσμάτων είναι μία ποσότητα που αντανακλά το μέγεθος της επιδημίας. Έτσι λοιπόν η ιχνηλάτηση εκτός από τον πολύ σημαντικό ρόλο που θα παίξει στην περιχαράκωση της επιδημίας θα μας δώσει έναν πολύ καλό (ίσως τον πιο αξιόπιστο) δείκτη παρακολούθησης του μεγέθους της επιδημίας”, σημειώνει ο καθηγητής.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, από το σύνολο των 2632 κρουσμάτων, 596 (22,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1313 (49.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δηλαδή 723 δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση τα κοινώς ονομαζόμενα και ως “ορφανά“.

κορονοϊόςορφανά κρούσματα