Μέχρι 25 χρόνια μπορούν να αντέξουν οι περισσότερες αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος

Οκτώ στις δέκα επεμβάσεις αντικατάστασης γόνατου και έξι στις δέκα αντίστοιχες επεμβάσεις ισχίου, γνωστές και ως ολικές αρθροπλαστικές, αντέχουν έως 25 χρόνια, ενώ οι εννέα στις δέκα διαρκούν τουλάχιστον για 15 χρόνια.

Όπως αναφέρει το Lancet, η μελέτη κράτησε 25 χρόνια και συμμετείχαν σε αυτήν πάνω από 500.000 άνθρωποι από έξι χώρες.

Ο επικεφαλής της μελέτης, ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Bristol, Dr Jonathan Evans είπε ότι μέχρι τώρα οι οριθοπαιδικοί χειρουργοί, απαντώντας στις ερωτήσεις των ασθενών, έλεγαν πόσο είναι σχεδιασμένα να κρατήσουν τα ενθέματα και όχι πόσο κρατάνε, όντως, στην πράξη.

Κι αυτό διότι μέχρι σήμερα υπήρχαν πολύ λίγα στοιχεία για το πόσο πετυχημένες είναι αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις στο ισχίο και στο γόνατο, οι οποίες αντικαθιστούν την δυσλειτουργική άρθρωση (συνήθως λόγω οστεροαρθρίτιδας) με μια τεχνητή άρθρωση.

«Αν ληφθεί υπόψη η βελτίωση στην τεχνολογία και στις τεχνικές κατά τα τελευταία 25 χρόνια, τότε αναμένεται πως οι αντικαταστάσεις ισχίου ή γόνατου, που γίνονται σήμερα, πρόκειται να διαρκέσουν ακόμη περισσότερο», δήλωσαν οι συντάκτες της μελέτης, σύμφωνα με το BBC.
Πόσο κρατάνε οι αρθροπλαστικές

  • Ολικές αρθροπλαστικές ισχίου: Το 89% κράτησε 15 χρόνια, το 70% για 20 χρόνια και το 58% για 25 χρόνια.
  • Ολικές αρθροπλαστικές γόνατος: Το 93% κράτησε για 15 χρόνια, το 90% για 20 χρόνια και το 82% για 25 χρόνια.
  • Μερικές αρθροπλαστικές γόνατος (αντικαθιστούν μόνο το προβληματικό τμήμα της άρθρωσης): Το 77% άντεξε για 15 χρόνια, το 72% για 20 χρόνια και το 70% για 25 χρόνια.

Δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού οι εν λόγω επεμβάσεις αναμένεται να γίνουν ακόμη συχνότερες. Όταν αποτυγχάνουν σχετικά γρήγορα, αυτό οφείλεται σε κάποια λοίμωξη, φθορά του υλικού ή σπάσιμο, οπότε απαιτείται να γίνει επέμβαση εκ νέου.