Μια στοματική έκπλυση 30 δευτερολέπτων θα μπορούσε να ανιχνεύσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Η υγεία των ούλων σας μπορεί να πει πολλά για την καρδιαγγειακή σας υγεία. Με βάση αυτή την καθιερωμένη σύνδεση, οι επιστήμονες ισχυρίζονται τώρα ότι μπορούν να προβλέψουν καρδιακές παθήσεις χρησιμοποιώντας μια στοματική έκπλυση με φυσιολογικό ορό διάρκειας 30 δευτερολέπτων σε νέους, κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους.

Στην τελευταία μελέτη , οι ερευνητές αξιολόγησαν εάν τα λευκά αιμοσφαίρια στο σάλιο – που συνδέονται με ασθένειες των ούλων – μπορεί να είναι πρώιμος δείκτης κακής αρτηριακής υγείας και καρδιαγγειακής νόσου.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με περιοδοντίτιδα – μια σοβαρή λοίμωξη των ούλων που οδηγεί σε απώλεια δοντιών – διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας περιλαμβάνουν επώδυνη μάσηση, κακή αναπνοή, πρήξιμο και αιμορραγία των ούλων.

«Ακόμη και σε νεαρούς υγιείς ενήλικες, τα χαμηλά επίπεδα στοματικού φλεγμονώδους φορτίου μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία – μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στη Βόρεια Αμερική», δήλωσε ο Trevor King από το Mount Royal University στον Καναδά.

Η μελέτη περιελάμβανε 28 μη καπνιστές ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών, χωρίς συννοσηρότητες. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν αναφερθεί ιστορικό περιοδοντικής νόσου και δεν έλαβαν φάρμακα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον καρδιαγγειακό τους κίνδυνο.

Ζητήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες να νηστέψουν για έξι ώρες, εκτός από το πόσιμο νερό πριν παρουσιαστούν στο εργαστήριο. Στο εργαστήριο, τους έκαναν να ξεπλύνουν το στόμα τους με νερό βρύσης για 10 δευτερόλεπτα και με αλατούχο διάλυμα για 30 δευτερόλεπτα. Τα δείγματα έκπλυσης με αλατούχο διάλυμα συλλέχθηκαν για εργαστηριακή ανάλυση.

Όσοι είχαν υψηλά λευκά αιμοσφαίρια στο σάλιο εμφάνισαν κακή διαστολή λόγω ροής που σχετίζεται με καρδιαγγειακή νόσο.

 

 

“Το τεστ στοματικής έκπλυσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στον ετήσιο έλεγχο στον οικογενειακό γιατρό ή στον οδοντίατρο. Είναι εύκολο να εφαρμοστεί ως εργαλείο μέτρησης της στοματικής φλεγμονής σε οποιαδήποτε κλινική”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας Michael Glogauer, από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο του Καναδά. .

καρδιαγγειακή υγείακαρδιαγγειακάfront-stories