Μήλο ή αχλάδι; Πόση σημασία έχει το σχήμα του σώματος για την υγεία;

Τα σώματα έχουν διαφορετικά σχήματα και μεγέθη, κάτι που μας κάνει όλους μοναδικούς.

Αν και υπάρχει τεράστια πίεση από την κοινωνία να δείχνετε με συγκεκριμένο τρόπο, είναι σημαντικό να δίνετε προτεραιότητα στην υγεία σας έναντι των ιδανικών ομορφιάς — και να έχετε κατά νου ότι η «υγεία» φαίνεται διαφορετική για όλους.

Για αρκετό καιρό, οι άνθρωποι περιέγραψαν τα σχήματα του σώματος συγκρίνοντάς τα με φρούτα, ιδιαίτερα αχλάδια και μήλα. Οι άνθρωποι που έχουν σώμα σε σχήμα αχλαδιού συχνά πιστεύεται ότι είναι πιο υγιείς από εκείνους με σώμα σε σχήμα μήλου.

Είναι όμως αλήθεια αυτό;

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν όρους φρούτων για να περιγράψουν τα σχήματα του σώματος εδώ και πολλά χρόνια, επειδή αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος για να περιγράψουμε τους σωματότυπους χωρίς τη χρήση πιο επιστημονικών, επίσημων όρων.

Το σχήμα του σώματος «μήλου» είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα ως «android», που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του λίπους αποθηκεύεται στη μέση και λιγότερο λίπος αποθηκεύεται στους γοφούς, τους γλουτούς και τους μηρούς.

Τα άτομα με σωματότυπους Android τείνουν να έχουν μεγαλύτερη αναλογία μέσης-ισχίου, που σημαίνει ότι η μέση τους είναι μεγαλύτερη ή σχεδόν ισοδύναμη σε περιφέρεια με τους γοφούς τους.

Αντίθετα, το σχήμα του σώματος «αχλάδι» είναι γνωστό ως «γυναικείο», που σημαίνει ότι αποθηκεύεται περισσότερο λίπος στους γοφούς, τους γλουτούς και τους μηρούς από ό,τι στη μέση.

Τα άτομα με γυναικολογικούς σωματότυπους έχουν συχνά μικρότερη αναλογία μέσης-ισχίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι γοφοί τους είναι συνήθως φαρδύτεροι από τη μέση τους.

Αν και υπάρχουν πιο επίσημοι όροι για να περιγράψουν τα σχήματα του σώματος, ο μέσος άνθρωπος μπορεί να φανταστεί καλύτερα ένα μήλο ή ένα αχλάδι παρά έναν σωματότυπο ανδροειδές ή γυναικείο.

Το σχήμα του σώματος επηρεάζει την υγεία σας;

Ο τρόπος που φαίνεται το σώμα ενός ατόμου δεν σας λέει αυτόματα αν είναι υγιές.  Τούτου λεχθέντος, ορισμένα σχήματα σώματος μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αρνητικών αποτελεσμάτων για την υγεία, σύμφωνα με πολυάριθμες ερευνητικές μελέτες.

Μία  Αναθεώρηση του 2020 από 72 μελέτες διαπίστωσε ότι τα άτομα με μεγαλύτερη κατανομή λίπους στην περιοχή του στομάχου (σχήμα μήλου) είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες σε σχέση με εκείνους με σώμα σε σχήμα αχλαδιού.

Σε μια μελέτη 2019 στην οποίασυμμετείχαν 2.683 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, εκείνες που είχαν σωματότυπο μήλου – περισσότερο λίπος στη μέση και λιγότερο λίπος στα πόδια – είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή νόσο από εκείνες με σωματότυπο αχλαδιού.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο σωματότυπος αχλαδιού είχε προστατευτική δράση έναντι των καρδιακών παθήσεων, μειώνοντας τον κίνδυνο έως και 40%.

Αλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα σώματα σε σχήμα μήλου συσχετίστηκαν σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα από τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). (Θυμηθείτε: Ο ΔΜΣ έχει περιορισμούς ως προγνωστικός παράγοντας της υγείας.)

Επίσης κριτική του 2021 από 31 μελέτες διαπιστώθηκε ότι το υπερβολικό βάρος γύρω από το μεσαίο τμήμα συνδέεται σημαντικά με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι για κάθε αύξηση κατά 10 εκατοστά (3,9 ίντσες) στην περίμετρο της μέσης, υπήρχε 3% και 4% αυξημένος κίνδυνος καρδιακής νόσου για τις γυναίκες και τους άνδρες, αντίστοιχα.

Άλλα αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία — όπως π.χ Νεφρική Νόσοςπνεύμονας καιπαχέος εντέρου καρκίνους και μάλιστα γνωστική εξασθένηση— συνδέονται με την κεντρική παχυσαρκία (παρουσία υπερβολικού λίπους στη μέση).

Τελικά, οι περισσότερες έρευνες υποδεικνύουν ότι η κατανομή λίπους – όχι απαραίτητα το σωματικό βάρος ή ο ΔΜΣ – μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα της υγείας.

Αν και η χρήση μεταφορών φρούτων για την περιγραφή των σωματότυπων μπορεί να είναι βολική, δεν είναι ιδανική. Η χρήση αντικειμένων για την περιγραφή του σωματότυπου ενός ατόμου δημιουργεί την ευκαιρία στους άλλους να κάνουν γενικές υποθέσεις για την υγεία και το σώμα κάποιου.

Για παράδειγμα, τα άτομα με υψηλότερο σωματικό βάρος και σωματικό λίπος τείνουν να έχουν εμπειρία προκατάληψης βάρους σε περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης, που σημαίνει ότι οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να εστιάζουν μόνο στο βάρος τους, ανεξάρτητα από τον λόγο για τον οποίο αναζητούν ιατρική περίθαλψη.

Αυτό μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στους επαγγελματίες υγείας και να καθυστερήσουν τη διάγνωση, τη θεραπεία και τη φροντίδα.

Το να κάνουν υποθέσεις για την υγεία των ανθρώπων με βάση τον σωματότυπό τους μπορεί επίσης να είναι κακό σε όσους έχουν σώμα σε σχήμα αχλαδιού, καθώς οι επαγγελματίες υγείας με τους οποίους αλληλεπιδρούν ενδέχεται να μην κάνουν έλεγχο για παθήσεις υγείας με βάση τον σωματότυπό τους.

Επιπλέον, η χρήση τέτοιων όρων μπορεί να επιδεινώσει την εικόνα του σώματος ενός ατόμου υποδηλώνοντας ότι δεν έχει τον «ιδανικό» σωματότυπο. Η δυαδική φύση αυτών των όρων δεν αναγνωρίζει επίσης ότι υπάρχουν και άλλοι σωματότυποι εκτός από αυτούς σε σχήμα αχλαδιού και μήλου.

Επιπλέον, η τοποθέτηση ενός σωματότυπου ως ανώτερου από έναν άλλο μπορεί να οδηγήσει σε κρίση και στίγμα εναντίον ατόμων με άλλους σωματότυπους. Κανείς δεν χρειάζεται να τροποποιήσει το σώμα του για να μοιάζει με του άλλου και η έρευνα δείχνει ότι το σχήμα του σώματος δεν είναι επιλογή, ούτως ή άλλως.

Η γενετική μπορεί να παίξει ρόλο στο σχήμα του σώματός σας. Μερικοί άνθρωποι έχουν μακρύτερο κορμό και πιο κοντά πόδια, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν μικρότερο κορμό και μακρύτερα πόδια ή να βρίσκονται κάπου στο ενδιάμεσο. Το ύψος και το μήκος των άκρων σας μπορούν να παίξουν τεράστιο ρόλο στην εμφάνιση του σώματός σας.

Οι ορμόνες μπορούν επίσης να παίξουν κάποιο ρόλο. Για παράδειγμα, ορμονικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών μπορεί να οδηγήσει σε διαφορές στην αποθήκευση λίπους. Οι άνδρες συχνά αποθηκεύουν περισσότερο λίπος στην περιοχή του στομάχου τους, ενώ οι γυναίκες τείνουν να αποθηκεύουν περισσότερο λίπος στους γοφούς, τα πόδια και τους γλουτούς τους.

Καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων των γυναικών μειώνονται με την ηλικία, το σώμα τους τείνει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος στην περιοχή του στομάχου και λιγότερο στο κάτω μέρος του σώματος.

Ενώ η έρευνα έχει συνδέσει τους σωματότυπους με μήλο ή android με μεγαλύτερο κίνδυνο χρόνιας νόσου, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Κάποιος με περισσότερο λίπος στην περιοχή του στομάχου μπορεί να έχει εξαιρετική υγεία, ενώ κάποιος που έχει διαφορετικό σωματότυπο μπορεί να μην είναι.

Τέλος, η διαθέσιμη έρευνα βασίζεται κυρίως σε δεδομένα παρατήρησης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει σχέσεις αιτίου-αποτελέσματος. Έτσι, ενώ οι σωματότυποι του μήλου συνδέονται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία, δεν είναι σίγουρο ότι το σχήμα του σώματος του μήλου είναι η αιτία αυτών των κινδύνων.

Τρόποι για να μετρήσετε τη σύσταση του σώματός σας

Υπάρχουν  πολλοί τρόποι στε να κατανοήσετε καλύτερα τη σύνθεση του σώματός σας και τον κίνδυνο για την υγεία σας, όπως:

  • Περιφέρεια μέσης: Μια μεγαλύτερη περίμετρος μέσης (μεγαλύτερη από 35 ίντσες ή 85 εκατοστά στις γυναίκες, μεγαλύτερη από 40 ίντσες ή 101,6 εκατοστά στους άνδρες) υποδηλώνει μεγαλύτερο σωματικό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς και μεγαλύτερο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.
  • Αναλογία μέσης-ισχίου: Αυτή η αναλογία συγκρίνει τη διαφορά στην περιφέρεια μέσης και ισχίου, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ένδειξη της κατανομής του λίπους. Μια αναλογία μεγαλύτερη από 0,80 στις γυναίκες και μεγαλύτερη από 0,95 στους άνδρες υποδηλώνει μεγαλύτερες αποθήκες λίπους στην περιοχή του στομάχου. Όσοι έχουν υψηλότερη αναλογία μέσης-ισχίου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.
  • Ποσοστό σωματικού λίπους: Αυτό μπορεί να σας πει πόσο λίπος αποθηκεύεται στο σώμα σας. Αν και αυτό μπορεί να είναι γενικά χρήσιμο, δεν σας λένε όλες οι εξετάσεις πού αποθηκεύεται το λίπος.
  • Εργαστηριακές εξετάσεις: Η εξέταση αίματος μπορεί να πει σε εσάς και τους επαγγελματίες υγείας πώς είναι η υγεία σας, ανεξάρτητα από τον σωματότυπο σας.

Αν και αυτές οι μετρήσεις και οι δοκιμές μπορεί να είναι χρήσιμες, οι επαγγελματίες υγείας δεν θα πρέπει να βασίζονται σε ένα μόνο τεστ για να κρίνουν την υγεία κάποιου. Αντίθετα, θα πρέπει να κάνουν δοκιμές παρακολούθησης εάν έχουν οποιεσδήποτε ανησυχίες.

Επίσης, είναι σημαντικό να εξετάζουμε την υγεία από όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της σωματικής δραστηριότητας, των συνηθειών ύπνου, του στρες, της γενετικής και της ψυχικής ευεξίας.

front-storiesσχήμα σώματος και υγεία