Μην αγνοείτε τους κινδύνους της ζάλης όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι το πρωί

Μήπως όταν σηκώνεστε γρήγορα από το κρεβάτι αισθάνεστε περιστασιακά ζαλάδες και πρέπει να καθίσετε ξανά; Αν το κάνετε, μπορεί να έχετε ορθοστατική υπόταση, μια ανώμαλη πτώση της αρτηριακής πίεσης όταν στέκεστε.

Αξίζει να το λάβετε υπόψη γιατί μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πτώσεων, καρδιακών παθήσεων, κατάθλιψης, άνοιας και θανάτου.

Η ορθοστατική υπόταση αυξάνεται με την ηλικία, με ένα στα πέντε άτομα άνω των 60 ετών να το έχουν. Αναλύστε αυτό και σχεδόν το 15% των ατόμων ηλικίας 65-69 ετών έχουν ορθοστατική υπόταση και πάνω από το 25% εκείνων ηλικίας 85 ετών και άνω.

Η «κλασική» ορθοστατική υπόταση  εμφανίζεται εντός τριών λεπτών από τη στιγμή που είστε όρθιοι, ενώ η «καθυστερημένη» ορθοστατική υπόταση εμφανίζεται μετά από τρία λεπτά. Είναι ενδιαφέρον ότι ενεργοποιείται επίσης από τα γεύματα.

Όπως επισημαίνουν ο Artaza Gilani και οι συνεργάτες του στο BMJ, η ορθοστατική υπόταση είναι ένα χαρακτηριστικό πολλών ιατρικών καταστάσεων όπως η νόσος του Πάρκινσον, ο διαβήτης, η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, η ​​νεφρική ανεπάρκεια, τα αυτοάνοσα νοσήματα και ο καρκίνος.

Στη συνέχεια, υπάρχει μια σειρά από καρδιακές παθήσεις που περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση και αρρυθμίες. Επιπλέον, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να το προκαλέσει.

Επίσης, μπορεί να προκληθεί από φάρμακα όπως αντιυπερτασικά, νιτρικά, διουρητικά, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά και βήτα αναστολείς. Το αλκοόλ επίσης μπορεί να την προκαλέσει.

Ένας από τους κύριους κινδύνους της ορθοστατικής υπότασης, είναι η πτώση γιατί μπορεί να επιφέρει κατάγματα, άρα  ο στόχος της θεραπείας δεν είναι μόνο η μείωση των συμπτωμάτων αλλά και η αποφυγή του κινδύνου τραυματισμού.

 Μπορείτε να λάβετε κάποια προληπτικά μέτρα, όπως:

  • Να αλλάζετε στάση αργά και σταδιακά (από το να ξαπλώσω στο να καθίσω σε όρθιο), αντί να περάσουμε από το να ξαπλώσουμε, στην όρθια στάση με μια γρήγορη κίνηση. Μετρήστε ως το 10 πριν σηκωθείτε. 
  • Αποφύγετε το αλκοόλ, τα μεγάλα γεύματα, τα πολύ ζεστά περιβάλλοντα και τα ζεστά ντους ή τα μπάνια και κοιμηθείτε με το κεφάλι του κρεβατιού ανασηκωμένο. 
  • Κάντε λίγη άσκηση καθημερινά για να ομαλοποιήσετε την αρτηριακή σας πίεση και όταν στέκεστε, τεντώστε τους μυς στα πόδια και τους γλουτούς σας. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε κάλτσες συμπίεσης.
  • Αξίζει να δοθεί προσοχή σε αναστρέψιμες αιτίες ορθοστατικής υπότασης όπως φάρμακα, λοίμωξη, αφυδάτωση και αναιμία.
  • Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας  

 

 

Πηγή: Mirror

ζάληfront-stories